Birdies og fuglesang på golfbanen
Omkring 95 procent af alle danske golfbaner har sat redekasser op de senere år, siger Peter Bonne fra DOF, som er tovholder for 'Fugle på Golfbanen'. Foto: Jan Skriver.
Med 191 golfbaner, der tilsammen klæder 130 kvadratkilometer af Danmark på, hvilket cirka svarer til størrelsen af Rømø i Vadehavet, giver sporten god grobund for et tæt samspil mellem fugle og folk.
Det er baggrunden for projektet ’Fugle på golfbanen’, som Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife har sat på græs og green i samarbejde med Dansk Golf Union.
Projektet har bragt naturen og fuglelivet ind på banerne til glæde og gavn for spillets udøvere.
- Omkring 95 procent af alle danske golfbaner har sat redekasser op de senere år. Nogle steder er der tale om flere hundreder redekasser til både småfugle, rovfugle og ugler, der er med til at give Danmarks godt 160.000 golfspillere flere naturoplevelser, og som gavner biodiversiteten omkring de velplejede baner, der stort set alle ligger i naturskønne omgivelser, siger Peter Bonne Eriksen, der er DOF BirdLifes tovholder i projektet.
Og det er endnu ikke for sent at sætte redekasser op til ynglesæsonen anno 2023, påpeger Peter Bonne Eriksen, der opfordrer golfklubberne til at tænke redekasser ind i påskens ture på banerne, hvis der er plads til en kasse eller to mere i terrænet.
Fugleliv i stedet for gifte
Der er ikke sat tal på antallet af redekasser, der frister fugle til at flytte ind med udsigt til de danske golfbaner, men vi taler om tusinder. Alene Roskilde Golf Klub runder i år 300 redekasser, og Mølleåens Golf Klub i Nordsjælland har cirka 100 redekasser klar til indflytning.
Ved hjælp af et redekamera kan det undersøges, hvor mange unger der er i stærekassen på golfbanen. Foto: Bo Kayser.
Kassesuccesen giver ikke kun fuglesang til golfspillernes træning i sving og putning, den hjælper også med til at få bugt med mange af de insekter, der kan skade de græsarealer, som skal være i perfekt stand, hvis der skal være en chance for hole-in-one.
- Greenkeeperne, der passer og plejer plænerne, vil helst ikke bruge sprøjtegifte, så her kommer fugle som stære og mejser ind i billedet som biologiske bekæmpere af skadedyr, fordi disse fuglearter æder rigtig mange af de insekter, som kan gøre skade på græsarealer og vegetation, siger Peter Bonne Eriksen.
Golfstrømmen giver fugleliv
Kodeordene i projektet ’Fugle på golfbanen’ er blandt andet oplevelse, naturglæde, forbedringer og formidling.
- Selve golfbanen skal i sagens natur være velplejet, så der kan spilles på den, men arealerne uden om fairways og greens er ofte vild natur med krat, gamle træer og vandhuller. Opsætning af redekasser er med til at stille skarpt på fuglelivets vilkår og betydning i et varieret landskab, mens det samtidig giver nærkontakt med naturen, siger Peter Bonne Eriksen, der har lavet en liste over de 10 danske golfklubber, hvorfra der er rapporteret flest fuglearter.
I 2022 blev Nivå Golf topscorer, da der i løbet af året blev set 117 fuglearter på klubbens arealer. Roskilde Golfklub fulgte efter med 93 arter, mens Grenå Golfklub på listens tredjeplads noterede 88 fuglearter i 2022.
Selv har Peter Bonne Eriksen haft et utal af spektakulære fugleoplevelser, når han har spillet golf. Blandt andet har han set vagtel, isfugl, rovterne, havørn, rød glente og trane, når han har været i sving.
Yderligere oplysninger:
Peter Bonne Eriksen, tovholder i DOF BirdLifes projekt ’Fugle på golfbanen’
Tlf. 21 69 62 12
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00