Koloni af digesvaler reddet i Københavns Havn
Digesvalekolonier er fredede fra 1. april til 31. august, så i den periode må man ikke grave i områder, hvor svalerne har deres redehuller. Foto: Jan Skriver.
Årets første små vimse digesvaler ankom til Danmark allerede i marts efter at have holdt vinter i Afrika syd for Sahara, og de senere uger har der landet over været stort rykind af digesvaler i fuglenes kolonier i stejle kystskrænter, i råstofgrave eller i havneområder. Ynglesæsonen 2023 er i fuld gang.
Men det var lige før, at digesvalerne, der har en koloni i havnefronten ved Enghave Brygge i Københavns Sydhavn havde mistet deres redehuller, så årets ynglesæsonen var gået i vasken.
For et gravearbejde var i gang, der ville blotlægge de op imod en meter lange redehuller, hvor svalerne lægger æg og opfostrer unger.
Men så ringede en borger, der på grund af gravearbejdet var bekymret for svalekolonien, til DOF BirdLife, der med det samme tog kontakt til By & Havn, der driver Københavns Havn. Nu er gravearbejdet stoppet, og digesvalerne kan flytte ind i deres koloni og få ungerne på vingerne i løbet af sommeren.
Fem måneders ynglefred
- En digesvale-koloni er ifølge Artsfredningsbekendtgørelsen fredet fra 1. april til 31. august, så i den periode må man ikke grave i områder, hvor svalerne har deres redehuller. Ved Enghave Brygge yngler digesvalerne i havnefronten mellem granitsten, som efter planen skule fjernes, fordi der skal ske nyt byggeri i området. Nu håber vi, at By & Havn kan finde alternative ynglepladser til digesvalerne før næste ynglesæsonen, hvis gravearbejdet i løbet af det kommende vinterhalvår fjerner deres koloni, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.
I By & Havn oplyser kommunikations- og pressechef Kristian W. Olesen, at havnen nu drøfter med sine samarbejdspartnere af rådgivende ingeniører i firmaet MOE, hvordan man efter svalernes ynglesæson kan udføre arbejdet ved havnefronten uden at genere digesvalerne.
- Vi standsede straks arbejdet i respekt for fuglene, så de ikke forstyrres væk. Vi var glade for at blive informeret om koloniens tilstedeværelse, så vi kunne bremse det arbejde, der ville have fået fuglene til at forsvinde, siger Kristian W. Olesen.
Yderligere oplysninger:
Knud Flensted, biolog DOF BirdLife
Tlf. 21 24 22 75
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife
33 28 38 00