Grøn omstilling giver sorte udsigter for fuglerig fjord
Op imod 1.000 toppede skalleslugere fælder deres fjer i fjordområdet i august-september. Foto: Jan Skriver (toppet skallesluger)
Nationale naturværdier og store fugleforekomster vil gå tabt, hvis planerne om en udvidelse af Odense Havn og en ny sejlrende ind til havnen bliver ført ud i livet.
Det mener Dansk Ornitologisk Forenings afdeling på Fyn, der er stærkt bekymret og kritisk over for de aktuelle planer om at inddrage et lavvandet fjordområde til havneterræn.
- Odense Fjord er i forvejen en af Danmarks mest ødelagte fjorde. 23 af fjordens tidligere 83 kvadratkilometer er inddæmmet, mens 20 større øer, der indgik i inddæmningerne, er forsvundet. Tidligere husede disse øer store fuglekolonier. Og ålegræsset, fjordens vigtigste plante, er stort set væk. Nu vil Odense Havn så fylde 800.000 kvadratmeter af fjorden op og grave en ny sejlrende, som vil kræve, at flere millioner kubikmeter materiale af fjordbunden fjernes. Opfyldningen vil for eksempel svare til halvdelen af Sprogøes nuværende størrelse. Det vil ske i nogle af Odense Fjords mest fuglerige områder og være en trussel mod livet og mangfoldigheden, siger Mogens Ribo Petersen fra DOF Fyn.
Fjorden i fare for at blive ofret
Planerne om en havneudvidelse bunder i den grønne omstilling, fordi der skal opbevares vindmøller og dele til møllerne i det planlagte havneområde. Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife er tilhænger af vindkraft og en grøn omstilling til vedvarende energikilder væk fra sorte energikilder som kul, olie og gas, men omstillingen bør ikke ske på bekostning af fugle- og naturværdier.
Skestorke er blandt de eksotiske ynglefugle i Odense Fjord. Foto: Jan Skriver (skestork)
- Det bør ikke være sådan, at Odense Fjord bliver ofret, fordi der skal opbevares vindmøller i et havneområde. Det er ikke bæredygtigt. Odense Havn har store arealer i sit bagland, hvor vindmøller kan opbevares. Det er ikke påkrævet, at fremstilling og transport af vindmøller skal foregå i Odense Fjord”, siger Mogens Ribo Petersen.
Risiko for sandflugt på bunden
Ikke alene vil opfyldningen til et nyt havneområde og dermed en yderligere inddæmning af Odense Fjord fjerne arealer, hvor tusinder af ederfugle søger deres føde af skaldyr. Det vil også forårsage erosion og sandflugt i fjorden, hvis en ny sejlrende skal graves.
- De senere år har mange parter forsøgt at plante ålegræs og reducere tilledningen af næringsstoffer i Odense Fjord af hensyn til miljøet, fiskelivet, ålegræsædende fugle og rekreative interesser. På den baggrund virker det uforståeligt og ulogisk, at man med den planlagte havneudvidelse vil skabe omrøring i bunden og med slam og mudder tildække netop et af de få områder, hvor der vokser ålegræs i hele fjordsystemet, siger Mogens Ribo Petersen.
DOF Fyn frygter, at det materiale, der vil blive hvirvlet op i anlægsfasen af en havneudvidelse, også kan ramme andre dele af Odense Fjord på grund af de tidevandsstrømme, der er i en stor del af området.
Fyn er fin og fjorden fuglerig
Odense Fjord huser i perioder op til 8.500 ederfugle, og fjorden er i sensommeren Fyns vigtigste område for arten. Mange af dykænderne søger netop føde i det planlagte graveområde.
I august-september fælder op imod 1.000 toppede skalleslugere i fjordområdet. Også disse fugle vil blive negativt påvirket af en havneudvidelse.
Det samme vil flere af de fugleøer, som vil blive naboer til en ny sejlrende, og hvor der yngler sjældne og truede arter som skestork og stormmåge.
- En ny sejlrende vil komme til at gå gennem Odense Fjords vigtigste områder for rev og lave grunde, der er af vital betydning for mange arter af kystfugle. I Odense Fjord Samarbejdet, der er et partnerskab mellem en række offentlige myndigheder, private virksomheder, herunder Odense Havn, og organisationer, har man en målsætning om at sikre en god økologisk tilstand i fjorden inden 2027. En havneudvidelse vil ødelægge mange af de bestræbelser, der er gjort for at forbedre miljøet i Odense Fjord til gavn for fugle, fisk, bundplanter og mennesker, siger Mogens Ribo Petersen, der er uforstående overfor, at man i Odense Fjord Samarbejdet tilsyneladende accepterer havnens planer om at udvide sit areal ud i fjorden uden at afsøge andre muligheder i planlægningen.
Yderligere oplysninger:
DOF Fyn, Mogens Ribo Petersen
Tlf. 21 68 15 35
Knud Flensted, biolog, DOF BirdLife
Mobil: 21 24 22 75
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife
Tlf. 33 28 38 00