Menu af melorme, myrer og maddiker fik forladte spætteunger på vingerne
Klokken 4 om morgenen lavede Kurt Knudsen den første af 11 fodringer af vendehals-ungerne hvert døgn. Foto: Kurt Knudsen.
Formentlig for første gang i Danmark er et kuld af sjældne vendehalse blevet opfostret og er fløjet ud i livet fra den sommerhusgrund i den vestjyske plantage, hvor de kom til verden i en redekasse.
Da spætteungerne lå i redekassen med begyndende fjerdragt, udeblev forældrene fra den ene dag til den anden. Og så valgte fuglenes vært på sommerhusgrunden med redekassen at tage affære som myreflittig plejefar.
- Jeg havde i flere dage fulgt de gamle vendehalse og iagttaget, hvordan de ankom med myrepupper og larver cirka hvert tiende minut for at fodre deres unger. Men så en dag udeblev de voksne vendehalse. I to døgn så jeg dem ikke, og så vidste jeg, at noget var galt, fortæller Kurt Knudsen, der de seneste fem år har haft en redekasse beboet af vendehalse på sin sommerhusgrund i Houstrup nord for Filsø i Vestjylland. Fra sit kontorvindue i sommerhuset har han kunnet følge vendehalsenes familieliv.
Formentlig for første gang i Danmark er et kuld af sjældne vendehalse blevet opfostret og er fløjet ud i livet fra den sommerhusgrund i den vestjyske plantage, hvor de kom til verden i en redekasse. Foto: Kurt Knudsen.
Ungerne fik 11 måltider i døgnet
To dage efter sidste observation af en forældrefugl åbnede Kurt Knudsen redekassen og fandt otte levende unger og en død. Han byggede derpå en voliere og placerede redekassen i den. Derefter begyndte han at fodre ungerne, hvis fjerdragt så småt var ved at udvikle sig.
Kurt Knudsen omringet af vendehalse. Foto: Kurt Knudsen.
- Jeg kunne ikke helt leve op til forældrerollen ved at fodre hvert 10. minut, jeg valgte dog at begynde dagens første fodring klokken 4.00 om morgenen, da jeg vidste at vendehalse er tidligt på færde i daggryet. 11 gange hvert døgn fik vendehals-ungerne serveret melorme, maddiker og myrepupper. De var med det samme klar til at tage imod foderet, og jeg kunne føle på deres brystben, at de straks tog på i vægt, fortæller Kurt Knudsen.
Den sidste uges tid, før han åbnede volieren, så vendehalsene frit kunne hoppe ud og flyve omkring, smed han foderet på jorden i stedet for at made ungerne med pincet. Det gjorde han for at fravænne vendehalsene menneskelig kontakt. Vilde fugle skal ikke være opsøgende, de skal være vilde.
Velkommen til vendehalse i 2024
- Fem af ungerne fløj op i træerne omkring sommerhuset, men en af dem blev ved med at kalde på mig. Det var åbenbart en efternøler, så den fik et par dage mere i volieren med maden serveret. Til sidst fløj alle ungerne ud i plantagen, og jeg tror bestemt, at de klarede den og nu må formodes at være på efterårstræk sydpå, siger Kurt Knudsen.
Hvorfor ungerne blev forladt, må stå hen i det uvisse.
- Måske har en kat eller en spurvehøg dræbt hunnen. Det har fået hannen til at opgive fodringen, og ungerne er derfor blevet overladt til sig selv. Nu har jeg sat redekassen op igen, så den er klar til sæsonen 2024. Jeg håber, at hannen har overlevet. Hannerne er de første, der i maj kommer tilbage fra vinteren i Afrika. Når de gør det, hører man deres højlydte stemmer, der forsøger at lokke hunner til. Med lidt held vil redekassen også være beboet næste år, siger Kurt Knudsen.
Og skulle uheldet være ude nok engang i spætternes familieliv, har ornitologen gjort sig masser af erfaringer som fodermester med melorme, maddiker, myrepupper og andre delikatesser på menuen.
Yderligere oplysninger:
Kurt Knudsen, ornitolog og vært for vendehalse
Tlf. 20 47 89 91
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife
Tlf. 33 28 38 00