Koloni af digesvaler reddet fra at blive dækket af kampesten
Det er både ulovligt at forhindre fugle i at yngle ved at fjerne reder eller ødelægge adgangen til dem. Foto: Jan Skriver.
Mindst 16 par digesvaler har haft held til at få unger på vingerne fra deres redehuller i en stejl brink, hvor Gram Å tager et skarpt sving nordvest for Gram i Sønderjylland.
Men det skete kun fordi heldet og Maiken Liin Hartung-Struer fra DOF Sønderjylland var ude.
Da hun ville tælle kolonien af digesvaler, der i flere år har ynglet i åbrinken, opdagede hun, at entreprenørmaskiner var klar til at læsse jord og store sten i Gram Å for at forebygge erosion af brinken. Kampestenene ville have forhindret svalernes adgang til deres redehuller.
Men den går ikke i fuglenes yngletid, det er ganske enkelt ulovligt at forhindre fugle i at yngle, enten ved at fjerne reder eller ødelægge adgangen til dem.
Vent til efter fuglenes yngletid
- Ad flere omgange fik vi i DOF Sønderjylland kontaktet Teknik og Klima i Haderslev Kommune, der var ansvarlig for projektet med at lægge sten ud i Gram Å for at forhindre den kraftige strøm i at erodere brinken til fare for en bro. Og så blev arbejdet stoppet, fortæller Maiken Liin Hartung-Struer, der undrer sig over, at kommunen ikke på forhånd havde kendskab til lokalitetens digesvale-koloni.
- Svalerne har nu klaret sig igennem ynglesæsonen 2024, om end det kun skete, fordi vi i DOF-Sønderjylland i år og næste år har et projekt, hvor vi registrerer alle digesvaler i landsdelen, hvorfor vi i tide opdagede, at kolonien var i fare. Vi har oplyst kommunen om, at digesvalerne opholder sig i deres koloni til et stykke ind i august, så entreprenørarbejdet bør først finde sted, når fuglene har forladt området, siger Maiken Liin Hartung-Struer, der oplyser, at landsdelen huser omkring 40 kolonier af digesvaler i denne ynglesæson.