Fortæl om fugleturens sidegevinster af planter, pattedyr og insekter

mandag 19. august 2024
På hjemmesiden Arter.dk kan man finde observationer fra den danske natur, enten der er tale om fugle, svampe, insekter, planter eller noget helt femte. DOF BirdLife opfordrer sine medlemmer til at installere appen Arter på smartphonen og indrapportere fund af andre arter end fugle i Danmark.
af Jan Skriver

 Tveskaegget aerenpris foto Jan SkriverTveskægget ærenpris. Foto: Jan Skriver. 

På en fugletur til det sandede overdrev, hvor en rødrygget tornskade jager insekter, viser en lavt voksende blomst sin blå farvepragt, mens små sommerfugle med knaldrøde pletter flagrer op. Senere på udkig i den gamle løvskov opdager man tallerkenstore svampe på det døde løvtræ.

Men hvilke arter har vi med at gøre? Det kan appen Arter fortælle dig, hvis du har en smartphone lige ved hånden.

Arter er et digitalt fællesskab til at registrere, artsbestemme og indrapportere arter i den danske natur.

 Kollesvaermere foto Jan SkriverKøllesværmere. Foto: Jan Skriver. 

Hvis man ikke er velbevandret udi floraen eller insektlivet, så brug appen og tag et foto af det ’ukendte’. Kort efter vil man få en artsbestemmelse og samtidigt har man med sin observation fotodokumenteret og bidraget med en lillebitte brik til det samlede billede af biodiversiteten i Danmark.

Download og bidrag til ny viden

- Efter to års brug af Arter er det min erfaring, at insekter og planter er oplagte at registrere ved hjælp af appen, der er meget let at downloade. Arter har en meget værdsat funktion, nemlig en vejledning i at benytte et smartphone-foto til registreringen, og på samme tid i kraft af billedgenkendelse få et godt øjeblikkeligt første bud på, hvilken art, man står over for, siger Peter Bonne Eriksen, der på vegne af DOF BirdLife er medlem af Artsrådet i Arter.dk.

På den digitale platform samles, deles og offentliggøres alle artsdata fra forskere, interesseorganisationer, borgere, virksomheder og myndigheder på ét samlet Danmarkskort. Portalen giver med andre ord et overblik over mangfoldigheden af arter i den danske natur.

 Skaellet stilkporesvamp foto Jan SkriverSkællet stikporesvamp. Foto: Jan Skriver.

- Man kan sige, at der med Arter.dk er udviklet en national infrastruktur, hvor artsdata gratis udveksles og deles mellem aktører inden for natur og biodiversitet. Jeg vil opfordre alle DOF’ere til at installere Arter på deres smartphone og orientere sig på Arters webside. Derpå handler det bare om at prøve appen af på sine observationer af andre organismer end fuglene, siger Peter Bonne Eriksen.

Husk altid DOFbasen til fuglene

DOFbasen, der er DOF BirdLifes dagsaktuelle database med fugleobservationer fra hele landet, tæller cirka 2 millioner årlige fugleobservationer, som medlemmerne taster ind.

Disse fugledata bliver løbende overført til Arter.dk, hvor de bliver anset som godkendte fund.

Det er vigtigt at understrege, at DOF BirdLifes medlemmer fortsat bør bruge DOFbasen til alle deres fugleiagttagelser, der så videreføres til Arter.dk. Appen til arter bør benyttes til indrapportering af alle andre organismer end fuglene.

Klik her for at gå til Arter.dk

Yderligere oplysninger:

Peter Bonne Eriksen, medlem af Artsrådet bag Arter.dk og DOF BirdLifes forretningsudvalg
Tlf. 21 69 62 12
E-mail: peterbonneeriksen@hotmail.com

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00.