Sjælden prærietrane overnatter i selskab med talrige traner
Prærietrane foran svaner. Foto: Jan Skriver.
Den er talrig i Nordamerika, hvor bestanden er i fremgang, men på vores breddegrader er prærietranen en ekstremt sjælden gæst, der dog ser ud til at optræde hyppigerei Nordeuropa.
Og de seneste uger er en prærietrane set regelmæssigt i Vejlerne mellem Thisted og Fjerritslev.
Hver dag i timen før solnedgang flyver prærietranen sammen med småflokke af europæiske traner ind på Bygholm Vejle, hvor den overnatter på de våde enge.
- I disse uger søger tranerne føde af spildkorn i det vidtstrakte landbrugsland mellem fuglereservatet Vejlerne og Fjerritslev. Flokkene kan flakke en del omkring fra dag til dag, alt efter hvor de finder mest føde, men fra Kraptårnet ved det østlige dige langs Bygholm Vejle eller i tårnets nabolag kan man være heldig at se prærietranen flyve til overnatning i lav højde, siger ornitologen Henrik Haaning, der tæller fugle i blandt andet Vejlerne.
Han opdagede prærietranen i området 10. juli, og den har formentlig været i det nordvestjyske lige siden. I disse uger har den fundet en fast rytme sammen med traner, når de flyver til og fra deres nattesæde på Bygholm-engen.
Fra prærien eller tundraen
- Man kan også i daggryet se traneflokke forlade engen og flyve afsted mod landbrugslandet. Da skal man huske at være på plads før solopgang. De første traner forlader deres nattesæde allerede ved 6-tiden her i begyndelsen af september. Prærietranen er relativt let at få øje på i flokkene, for den er væsentligt mindre end vores hjemlige trane, siger Henrik Haaning Nielsen.
Prærietrane på sandet. Foto: Jan Skriver.
Første gang en prærietrane blev set i Danmark, var i maj 2013, da en fugl blev opdaget på Møn. Den grå tranemed den røde ansigtsmaske yngler på den nordamerikanske prærie eller i tundraområder mod nord i Canada, Alaska og det nordøstlige Sibirien.
Bestanden er i fremgang, og det menes at være baggrunden for, at arten viser en tendens til hyppigere besøg i Europa, hvor den blev andet er set i Finland, Sverige, Norge, Holland, Storbritannien og Spanien. I det spanske blev der i Extremadura i den centrale del af landet, observeret en prærietrane på vinterophold i selskab med traner.
På langfart i Europa
- Noget tyder på, at der i år er to prærietraner i omløb i Nordvesteuropa. I maj blev en prærietrane set trække ud over havet ved Skagen, mens der kort efter blev observeret en i Holland. Vi kan se, at arten kan flyve langt omkring. I 2021, hvor der blev set en prærietrane på adskillige lokaliteter i Danmark fra Sydsjælland til Nordjylland, blev formentlig selvsamme fugl observeret syd for Varanger-halvøen næsten så langt man kan komme mod nord i Norge, siger Henrik Haaning Nielsen.
Om de senere års prærietraner er fløjet til Europa over Atlanterhavet fra Nordamerika eller har taget landruten over Rusland fra Østsibirien er vanskeligt at afgøre.
- Der er set prærietrane både i Grønland og på Færøerne, og hvis den kan nå til Færøerne, skulle man mene, at den med de rette vejrmæssige omstændigheder med lavtrykog medvind med kurs mod øst godt kan nå til Europa via Nordatlanten, siger ornitologen.
Yderligere oplysninger:
Henrik Haaning Nielsen, ornitolog, fugletæller
Tlf. 51 24 49 68
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00