I Jylland flyver traner til overnatning i hundredtal
Traner er gået til overnatning, Bygholm Nord. Foto: Henrik Haaning.
En time eller to før solen på denne årstid går ned ved 20-tiden, begynder det. Småflokke af traner kommer flyvende fra de områder i det åbne land, hvor de har fundet føde i løbet af dagen.
Enkelte trompeterer højlydt, andre følger bare med. Men alle stiler de mod ganske særlige overnatningspladser, hvor de kan opholde sig i fred og sikkerhed i ly af natten.
Sceneriet er spækket med stemning. På stille aftener kan tranetrompeterne høres på kilometers afstand. Og de mest kåde af fuglene danser sæsonens sidste tranedans. Et afdansningsbal er i gang.
De senere år har en håndfuld lokaliteter i Jylland udviklet sig til faste overnatningspladser for traner med Bygholm Vejle i Nordvestjylland som den talmæssigt største enkeltlokalitet.
- I efteråret 2023 blev der set over 700 traner, der samledes til kollektiv overnatning på Bygholm Vejle. I øjeblikket er der flere end 400 i flokken i timen omkring solnedgang. Antallet på Bygholm Vejle vil kulminere omkring 20-25. september, siger ornitologen og fugletælleren Henrik Haaning Nielsen.
Unge og voksne stimler sammen
Også ide nordjyske vildmoser er der de senere år observeret hundredtallige flokke af efterårstraner, og i Vadehavet er Gl. Hviding Forland og Råhede Vade blevet klassiske tranelokaliteter efter sommeren.
Det samme er tilfældet på Randbøl Hede.
Traner over solnedgang på vej mod overnatning. Foto: Jan Skriver.
I den østlige del af Danmark er Bøtø Nor ved Nørresø på Falster et samlingssted for traner i september.
Antallet af traner vil kunne følges på DOFbasen, DOF BirdLifes database for dagsaktuelle fugleobservationer.
- De overnattende traner i Jylland er formentlig hovedlandets ynglefugle suppleret med flokke, der har oversomret. Tranen yngler først, når den er flere år gammel,og de yngre traner holder i sommermånederne sammen i småflokke.De mødes så på denne årstid med ynglefuglene og årets unger, siger Henrik Haaning.
Traneflokke er ikke kun et hyppigere efterårsfænomen, flere og flere af de store fugle bliver på eller nærhjemmefronten om vinteren.
Flere tranerejser er aflyst
For få årtier siden fløj alle Nordvesteuropas traner til Frankrig og Spanien og krydsede derefter Middelhavet for at holde vinter i Nordafrika.
Det mildere klima i Nordeuropa og den øgede dyrkning af majs har betydet, at fuglene vælger at overvintre i flerelande mod nord, hvor de nu om dage kan finde føde nok. Dermed slipper de for den farlige rute over Middelhavet, og øger på den måde deres overlevelse.
Flere af de jyske traneflokke vil formentlig blive i hovedlandet det meste af november. Vinterens vejrlig er den afgørende rejseleder. Hvis vinteren bliver grøn og mild, vil flere traneflokke droppe trækket og overvintre. Hvis ikke i Danmark så i Tyskland eller Frankrig. Afrika er yt.
Tendensen går i retning af, at den store tranerejse i stigende grad bliver aflyst.
Yderligere oplysninger:
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00
Henrik Haaning Nielsen, ornitolog
Tlf. 51 24 49 68