Fiskeørnen har haft sin bedste danske ynglesæson i mere end 100 år

torsdag 19. september 2024
Danmarks bestand af fiskeørne har i år talt ni ynglepar. Syv af parrene har fået i alt 16 unger på vingerne, oplyser DOF BirdLife. Det er rekord i nyere tid. Øget fremgang for fiskeørnen de kommende år kan dog bremses af havørnen.
af Jan Skriver

 Fiskeorn med aborre i kloen foto Jan Skriver I alt er der kommet 102 unger på vingerne fra den danske bestand af fiskeørne i perioden 2010 til og med 2024. Foto: Jan Skriver.

I 2020 kom kun tre fiskeørneunger på vingerne fra de otte lokaliteter, hvor der var kendskab til etablerede par i de danske skove.

I år er ynglesuccesen vokset markant, så 16 unge fiskeørne er fløjet fra rederne på de ni lokaliteter, hvor ynglepar har opholdt sig.

- Det er svært at give en entydig forklaring på, at det i år er gået fiskeørnen så godt, hvor det andre år har knebet med succesen på ynglelokaliteterne. Det ligger dog fast, at antallet af besatte lokaliteter er gået stille og stabilt fremad siden 2010, da der kun var en lokalitet i Danmark med et fiskeørnepar, siger Leif Novrup, der er DOF BirdLifes artscaretaker for fiskeørnen. Det vil sige, at han samler alle tilgængelige data om landets fiskeørne. 

Havørne kan jage fiskeørne væk

Det lader til, at havørnen kan være en begrænsende faktor for antallet af ynglende fiskeørne i Danmark. I hvert fald er der et stigende antal eksemplar på, at havørne har fortrængt de fysisk svagere fiskeørne fra visse lokaliteter.

- Flyndersø ved Skive, der i mange år var et fast yngleområde for fiskeørnen, er helt opgivet, fordi havørnen dominerer i området. Der er også et eksempel fra Klosterheden, hvor havørnen byggede sin rede kun 400 meter fra fiskeørnens rede, så denne måtte opgive og flytte til den anden ende af skoven, siger Leif Novrup.

- Det er nærliggende at kæde fraværet af ynglende fiskeørne på Sydfyn sammen med tilstedeværelse af større antal havørne i det fynske landskab. Sydfyn rummer adskillige egnede lokaliteter til fiskeørne, skulle man mene, men meget taler for, at havørnen forhindrer den i at etablere sig ved de store fynske søer. I Polen ved man fra videooptagelser, at havørne kan snuppe fiskeørnens unger fra rederne, der altid er anbragt meget åbent i toppen af et træ. Der er også eksempler på, at havørne stjæler føden ud af kløerne på fiskeørne. Havørnen jager ganske enkelt fiskeørnen ligesom en kjove jager en søfugl, indtil den mindre part slipper sit bytte, siger DOF BirdLifes ekspert i fiskeørnen.

Han påpeger dog, at der også er eksempler på et godt naboskab mellem havørn og fiskeørn. For eksempel er det lykkes fiskeørneparret ved Strødam Engsø i Nordsjælland at få to unger på vingerne, selv om der i området dagligt har været op til syv havørne.

102 flyvefærdige danske fiskeørne

Fiskeørnen begyndte i 1970’erne på ny at etablere sig som ynglefugl i den danske natur efter at have været fordrevet siden begyndelsen af 1900-tallet. Men der var tale om meget få par, og de optrådte uregelmæssigt fra år til år.

 Fiskeorn med bytte over Blegso i Nationalpark Thy pa vej mod reden foto Jan Skriver
 Fiskeørn med bytte over Blegsø i Nationalpark Thy på vej mod reden. Foto: Jan Skriver. 


I perioden 1994 til 2011 var der således kun kendskab til en beboet rede, nemlig den i Estvadgård Plantage ved Flyndersø nær Skive, oplyser Leif Novrup.

Siden 2010 har der hvert år været besatte lokaliteter med fiskeørne, om end ørnene i netop dét år ikke fik unger på vingerne. Men det har arten gjort hvert år lige siden.

- I alt er der kommet 102 unger på vingerne fra den danske bestand i perioden 2010 til og med 2024. Og i år sætter vi rekord med hele 16 flyvedygtige fiskeørneunger. Både ved Rørbæk Sø og i Klosterheden Plantage er der kommet tre unger på vingerne, siger Leif Novrup.

De danske fiskeørne etablerer sig tilsyneladende primært i redetræer, der ligger langt inde i skovene og ofte et godt stykke fra vand.

- Det er ikke i træer på søbredderne, at fiskeørnene slår sig ned og bygger rede. Mønsteret er, at de vælger et sted, hvor der er fred og ro. Og de bygger som regel deres rede i større nåletræer, som en storm har knækket i toppen, siger fiskeørneeksperten.

Yderligere oplysninger: 

Leif Novrup, DOF BirdLifes artscaretaker for fiskeørn
Tlf. 23 31 56 01

Dansk Ornitologisk Forening, DOF BirdLife
Tlf. 33 28 38 00