DOF UNG slår lejr i fuglenes vilde vesten

fredag 11. oktober 2024
Alt kan ske på fuglefronten omkring Danmarks vestligste punkt Blåvandshuk. Særligt midt på efteråret. Derfor er det med store forventninger, at 42 deltagere på DOF UNG’s efterårslejr i en uge fra lørdag 12. oktober vil se på havtræk, kratluske og opleve ringmærkning af småfugle på Blåvand Fuglestation.
af Jan Skriver

IMG 1525 kopiDOF UNG på forårslejr i skagen 2024. Foto: Adam Søderdahl. 

Hvis vejr og vind ellers arter sig, er uge 42 og efterårsferie i Blåvand ensbetydende med naturens magi og masser af fugle både de havtrækkende og de landlevende og de almindelige og de sjældne.

42 deltagere i DOF UNG’s efterårslejr vil i hvert fald opsøge fuglelykken i al dens mangfoldighed, når de med base på Blåvandgård nær Hvidbjerg Strand i Blåvand deltager i en syv dage lang lejr med fugle som de absolutte fokuspunkter.

- Vi tilrettelægger turene fra dag til dag alt efter vejret, men vi skal naturligvis både observere over havet fra den yderste klitrække, luske efter småfugle i krattene og opleve ringmærkningen på Blåvand Fuglestation. 10 af de 42 deltagere på efterårslejren har aldrig tidligere været med DOF UNG på lejr, så dem glæder vi os til at vise nye fuglearter og give oplevelser med fuglene i det fri, siger Adam Søderdahl, der er med til at arrangere efterårslejren.

Transportformer i tidens ånd

Turene til Blåvand går med offentlige transportmidler, mens transporten fra fuglested til fuglested vil ske til fods eller på cykel. Kodeordet er fuglekiggeri i nærområdet af lejrens base.

- Vi dækker en radius på cirka 15-20 kilometer fra Blåvandgård. Vi vil helt sikkert cykle sydpå til Skallingen, hvor der er gode chancer for større rastende fugleflokke, men vi kan for eksempel ikke rykke til Mandø eller måske Filsø, hvis vi får en melding om en sjælden fugl derfra. Vi satser på at finde vores egne sjældne fugle omkring Blåvand, siger Adam Søderdahl.

På forhånd lover arrangørerne, at der vil være gode chancer for sjældne småfugle som hvidbrynet løvsanger, rødtoppet fuglekonge og fuglekongesanger. Over havet vil sulen og kjoverne være stort set sikre mål for enden af kikkerterne, mens der vil være en rimelig chance for at finde en thorshane.

På stranden er der næsten garanti for rastende sandløbere, bjerglærker og snespurve.

Dagens lyse timer vil være forbeholdt fuglekiggeri, men om aftenen vil der i løbet af lejren være rig lejlighed til socialt samvær med foredrag og gættekonkurrencer.

Torsdag 17.10 er der eksempelvis planlagt et rejseforedrag om Senegal med Tina og Mads Elley, der fortæller om deres erfaringer med fuglene i det vestafrikanske land.