Jagt fra motorbåd truer fuglene på havet

fredag 15. november 2024
Som det eneste land i EU tillader Danmark jagt på dykænder og andre fugle fra motorbåd langs vores kyster. I nogle af vores internationalt vigtigste fugleområder og i Natura 2000-områder tillader dansk lovgivning, at titusinder af dykænder skræmmes og bortjages af motorbådsjægere. DOF BirdLife opfordrer havets minister, Magnus Heuniche, til at forbyde jagt fra motorbåd i alle Natura 2000-områder, naturnationalparker på havet og havområder med strengt beskyttet natur.
af Jan Skriver

Ederfugle Skagen april 2023 DPEDen ellers totalfredede ederfugl er en af de havfugle, som forstyrres af motorbådsjagt i de danske farvande. Foto: Daniel Palm Eskildsen. 

Det er en parodi på international fugle- og naturbeskyttelse, at man i Danmark tillader jagt fra motorbåd i havområder med status af at være beskyttet natur, enten der er tale om Natura 2000-områder, havområder med strengt beskyttet natur eller naturnationalparker til havs.

Det mener Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark, der opfordrer miljøminister Magnus Heuniche (S) til snarest muligt at indføre et forbud mod motorbådsjagt i alle vigtige områder for havfugle, som Danmark har et internationalt ansvar for at beskytte og give gode levevilkår.

Vi kæmper for at beskytte fuglene på havet. Støt vores arbejde her:

- Forleden var der motorbådsjagt i fuglebeskyttelsesområde nummer 102 i havet mellem Hundested og Korshage. Vi må gå ud fra, at jagten var rettet mod de relativt fåtallige sortænder, da de tusindvis af ederfugle i området er totalfredet i Natura 2000-området, fordi bestanden er gået dramatisk tilbage i hele verden. Det sørgelige var, at meget store flokke af ederfugle igen og igen blev jaget på vingerne, og dermed blev voldsomt forstyrret og forhindret i at søge føde på grund af jagten fra motorbåden. Der kan opholde sig et sted mellem 10.000 og 20.000 ederfugle i området, der er vitalt som fouragerings- og rasteplads for arten. Det er grotesk, at man tillader få jægere i motorbåd at forårsage massive forstyrrelser af fugleflokke i nogle af Europas vigtigste havområder for dykænder og andre havfugle, siger Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitlogisk Forening / BirdLife Danmark.

Massiv forstyrrelse fra motorbåd

Miljøminister Magnus Heuniche har sammen med et bredt flertal i Folketinget udpeget flere strengt beskyttede havområder i blandt andet Kattegat. Og i Lillebælt og Øresund inklusive Køge Bugt er naturnationalparker på vej.

- Det er vigtigt, at jagt fra motorbåd bliver forbudt i sådanne naturområder. Alt andet vil være en parodi på international fuglebeskyttelse. Hvis jagt i det hele taget tillades i strengt beskyttede naturområder, vil det være i direkte strid med EU’s definition af ”strengt beskyttet natur”, siger Hans Meltofte, der er formand for naturpolitisk udvalg i DOF BirdLife.

Han påpeger, at der er dokumentation for, at jagt i almindelighed og jagt fra motorbåd i særdeleshed er en af de menneskelige aktiviteter, som forstyrrer fugle allermest. For eksempel ved man, at antallet af ænder og andre vandfugle i et vigtigt fugleområde kan vokse op imod 50 gange, når jagt bliver forbudt, så fuglene er trygge ved at raste og søge føde. 

Motorbådsjagt svarer til at jagt fra bil

Biolog Knud Flensted påpeger, at Danmark har et internationalt ansvar for flere arter af havdykænder som for eksempel ederfugl, sortand, fløjlsand, havlit, bjergand og hvinand. En stor del af disse arters bestande opholder sig i ganske bestemte danske havområder i fældningstiden, træktiden og om vinteren

- Derfor er det grotesk, at man tillader jagt fra motorbåd i nogle af de allervigtigste fugleområder. I det hele taget kan det undre, at Danmark som det eneste land i EU tillader den kraftigt forstyrrende jagt fra motorbåd. På land ville det svare til, at man tillod jagt på harer, hjorte og ræve fra biler eller ATV’er, der fræsede rundt på marker og enge, siger Knud Flensted.

SE EKSEMPLER PÅ, HVORDAN MOTORBÅDSJAGT FOREGÅR I VIDEOERNE HER: 
- Havjagt del 1
- Havjagt del 2
- Havjagt del 3

Yderligere oplysninger:

Knud Flensted, Biolog, DOF BirdLife 
Tlf. 21 24 22 75

Hans Meltofte, Naturpolitisk udvalg, DOF BirdLife 
Tlf. 29 88 92 78