EU vil bane vejen for industrifiskeri efter tobis til skade for truede havfugle
Lunde med tobis ved koloni. Foto: Jan Skriver.
BirdLife International, som DOF BirdLife er en del af, jublede, da Storbritannien 26. marts i år stoppede alt industrifiskeri efter stimerne af tobis i den britiske del af Nordsøen og i skotsk farvand.
Forbuddet blev indført for at sikre fødegrundlaget for en lang række arter af havfugle, som de senere år har været i dramatisk tilbagegang i kolonierne omkring Nordsøen primært på grund af fødemangel. I flere britiske havfuglekolonier er op imod 70 procent af ynglefuglene forsvundet.
Vi kæmper for at beskytte fuglene på havet. Støt vores arbejde her:
Nu stiller Europa-Kommissionen spørgsmålstegn ved lovligheden i den britiske beslutning om at forbyde fiskeri efter tobis. Kommissionen vil have et voldgifttribunal til at afgøre, om forbuddet er et brud på Brexit-aftalen, der blandt andet skulle sikre danske fiskeres adgang til britisk farvand.
Havet har brug for genopretning
Men den beslutning vækker harme hos 35 britiske og europæiske naturbeskyttelsesorganisationer med BirdLife International i spidsen. I en fælles erklæring har de opfordret Europa-Kommissionen til at skifte kurs og i stedet gøre en indsats for at genoprette økosystemet i Nordsøen til gavn for både fiske- og fuglebestande.
- Det er helt afgørende for Nordsøens havfugle, at havets økosystem bliver genoprettet, og i den sammenhæng var det en sejr for naturen, da Storbritannien i foråret forbød industrifiskeriet efter tobis. Det er et svigt af vores fælles havområder, når Europa-Kommissionen nu forsøger at få genoptaget industrifiskeriet efter tobis, siger Jacob Jensen, der er leder af DOF BirdLifes naturfaglige afdeling.
Fra havet til foder for grise og kvæg
- Der er tale om et fiskeri, hvor fangsten end ikke bruges til menneskeføde, men går til husdyrfoder i industrilandbruget. I en tid, hvor EU og medlemslandene bør arbejde målrettet på at genoprette Europas tabte natur, og hvor Danmark netop har vedtaget Den Grønne Trepart, der blandt andet skal gavne det marine miljø, vil genoptagelse af tobis-fiskeriet i Nordsøen være et meget sørgeligt tilbageskridt i kampen-for havets biodiversitet, fugle og natur, siger Jacob Jensen.
Tobis er vitale led i fødekæden
De 35 fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer slår i deres henvendelse til Europa-Kommissionen fast, at de tager kraftigt afstand fra kommissionens anmodning om en voldgift, der skal bane vejen for tobisfiskeri i Nordsøen.
Tobis spiller en vital nøglerolle i havets fødekæder, og er afgørende ikke alene for en lang række havfugle, men også for sæler og hvaler og flere større fiskearter, der er vigtige som menneskeføde.
Den britiske fuglebeskyttelsesorganisation RSPB kalder Europa-Kommissionens beslutning et ”skandaløst forsøg på at omstøde en hårdt vundet sejr for truede havfugle”.
Yderligere oplysninger:
Jacob Jensen, biolog og leder af DOF BirdLifes naturfaglige afdeling
Tlf. 51 22 85 95
Knud Flensted, biolog og naturpolitisk rådgiver hos DOF BirdLife
Tlf. 21 24 22 75