Grøn trepart giver flere traner

onsdag 26. marts 2025
Når vi med den grønne trepart lægger landbrugsjord om til lavbundsjord, vil tranen få flere vådområder at yngle i. DOF spår, at bestanden kan blive fordoblet til omkring 2.000 ynglepar.
af Jan Skriver

 Traneparring for solopgang A forspilTranen er en af de fuglearter, der har haft størst fremgang i Danmark det seneste halve århundrede. Foto: Jan Skriver. 

Europas højeste fugl, tranen, spankulerer gode tider i møde de kommende år i det danske landskab. Ikke alene bliver vintrene mildere på grund af klimaændringer, så flere fugle vælger at blive på hjemmefronten i stedet for at trække sydpå, det danske kulturlandskab bliver også vådere og vildere med mere natur til gunst for tranen.

- Hvis der bliver genskabt natur i de mest intensivt dyrkede landsdele, der i dag fremstår som ørkener for mange fuglearter, vil flere tranepar kunne etablere sig i de lavbundsarealer, som ifølge Grøn Trepart skal ud af dyrkning og gøres til våde enge, moser og ådale. Hvis aftalerne i Grøn Trepart føres ud i livet som bebudet de næste fem år, vil den fremgang i Danmarks tranebestand, vi har set de senere årtier, kunne fortsætte, siger Sten Nielsen, der i en årrække har fulgt udviklingen i bestanden. Den danske tranebestand er de senere år skønnet til at tælle et sted mellem, 750 og 900 ynglepar.

Udsigt til måske 2.000 ynglepar

Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife spår, at tranen i løbet af de næste årtier vil kunne tage endnu et historisk skridt fremad på grund af ekstensiveringen af større landbrugsområder.

 Traneparring for solopgang CTraneparring før solopgang. Foto: Jan Skriver. 

- Det er næppe urealistisk, at tranebestanden vil kunne fordobles, så vi vil få en dansk bestand, der nærmer sig 2.000 ynglepar. Tranen er dermed en af de fuglearter, der har haft størst fremgang i Danmark det seneste halve århundrede. I 1980’erne var der formentlig kun et eller måske to par traner, der havde rede i Danmark. Det sætter fremgangen i relief, siger Knud Flensted.

Traner over det ganske land

I disse dage kan man over dele af Danmark høre traner, der trompeterer højlydt som et vidnesbyrd om, at årets ynglesæson er i gang. Skagen-halvøen, de nordjyske vildmoser, Vejlerne, Thy, Vadehavet og Sønderjyllands moser er de områder, hvor flest traner etablerer sig, men tendensen er, at tranen tager flere og flere ’nye’ og hidtil ubenyttede egne i brug.

Den milde vinter fik ekstraordinært mange traner til at blive i Danmark i stedet for at flyve mod Frankrig eller Spanien, der tidligere var artens traditionelle vinterkvarterer.

Blandt andet er der i Vadehavsområdet talt hundredtallige flokke af overvintrende traner. Mange af dem har opholdt sig tæt på yngleområderne, så de tidligt på sæsonen har været i stand til at besætte de bedste pladser.

Historien om tranen kan i den sammenhæng udvikle sig i stil med historien om grågåsen, der holder vinter længere og længere mod nord i stedet for at flyve til Spanien. Tænker man 30-40 år tilbage i tiden, var det meget sjældent at se grågæs om vinteren i Danmark. I dag er der titusinder af grågæs i Danmark om vinteren.

Yderligere oplysninger:

Knud Flensted, biolog, DOF BirdLife
Tlf. 21 24 22 75