Arktiske gæs er 100% afhængige af Danmark

fredag 10. november 2006 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Lysbuget Knortegås er den fugl, Danmark har det største internationale ansvar for. Hele bestanden fra Nordøstgrønland og Svalbard i Nordnorge – på 7.500 individer – overvintrer i Danmark eller passerer gennem Danmark på træk. Det fremgår af den første liste nogensinde over Danmarks vigtigste trækfugle, som offentliggøres i det nye nummer af Dansk Ornitologisk Forenings medlemsblad Fugle og Natur.
Den særlige ansvarsliste over trækfugle er udarbejdet af et hold forskere fra Danmarks Miljøundersøgelser, DMU. Listen viser, at Lysbuget Knortegås, Kortnæbbet Gås og Ederfugl er Danmarks vigtigste fugle målt i international målestok. Af disse fugle er Ederfuglen i kraftig tilbagegang.

Listen over de vigtigste trækfugle er den anden fuglekanon, som DOF har præsenteret i anledning af foreningens 100 års jubilæum. Tidligere er offentliggjort en liste over de vigtigste ynglefugle, men Danmark er i international sammenhæng langt vigtigere som rasteområde for fuglene end som yngleområde. Derfor er den aktuelle topliste over trækfugle reelt en liste over Danmarks vigtigste fugle – den store danske fuglekanon.

Danmark er omgivet af langt mere fladvand end noget andet land i Europa. Det er lavvandede områder, hvor man på trods af store problemer med forurening med næringsstoffer stadig finder nogle af Europas største forekomster af ålegræs, havgræsser og vandaks – der tjener som føde for svaner, blishøns, knortegæs og svømmeænder, og som levested for småfisk, snegle og andre smådyr som spises af skarver, dykænder, skalleslugere, måger og terner. Kattegats lavvandede sand- og mudderbanker er propfyldte med muslinger og børsteorme som havdykænder og mange fisk lever af, og fiskene ender i maven på lommer, lappedykkere og alkefugle. Danmark omfatter også Vadehavet, uden tvivl Europas største sammenhængende og mest produktive spisekammer for vadefugle og andre arter, der piller orme og muslinger op af tørlagte mudderflader ved lavvande.

Samtidig ligger Danmark lige på skillelinien mellem sneen og isen i Nord- og Østeuropa og det mildere klima med regnvejr og åbent vand i Syd- og Vesteuropa. For nogle arter betyder det, at Kattegat er det ultimative vinterkvarter.

Millioner af vandfugle trækker via Østersøen og Vadehavet til overvintringsområder i Vesteuropa og Vestafrika. De kommer fra yngleområder, der findes i det nordøstlige Canada, Grønland, Svalbard, Island, Norge, Sverige, Finland, Polen, Litauen, Letland, Estland og Rusland – helt over til den centrale del af Sibirien. Derfor er det måske ikke overraskende, at Danmarks vådområder på fuglenes verdenskort er noget ganske særligt, og at listen over vigtige trækfugle totalt domineres af vandfugle, skriver forskerholdet fra DMU i Fugle og Natur.

Top 12 over de vigtigste danske trækfugle, set i internationalt perspektiv:

Nr. 1: Lysbuget Knortegås
(100 %, 7500 fugle – i fremgang)

Nr. 2: Kortnæbbet Gås
(100 %, 50.000 fugle – i fremgang)

Nr. 3: Ederfugl
(83 %, 630.000 fugle – i tilbagegang)

Nr. 4: Sangsvane
(64 %, 37.600 fugle – i fremgang)

Nr. 5: Hjejle
(41 %, 380.000 fugle – i fremgang)

Nr. 6: Sortand
(28 %, 446.000 fugle – usikkert)

Nr. 7: Knopsvane
(26 %, 65.700 fugle – stabil)

Nr. 8: Spidsand
(25 %, 14.700 fugle – i fremgang)

Nr. 9: Grågås
(21 %, 104.000 fugle – i fremgang)

Nr. 10: Bramgås
(19 %, 81.000 fugle – i fremgang)

Nr. 11 Skeand
(17 %, 6800 fugle - i fremgang)

Nr. 12 Troldand
(16 %, 187.000 fugle - i fremgang)

Procenttallene angiver hvor stor en del af de såkaldte trækvejsbestande af de enkelte arter, der opholder sig i Danmark under trækket eller i vinterkvarteret. Jo større tal, jo vigtigere er Danmark for arten.

Yderligere oplysninger: Seniorforsker Preben Clausen, DMU, 89 20 15 19/23 34 47 67, eller biolog Knud Flensted, DOF 33 28 38 33/21 24 22 75