Vi har pligt til at beskytte sortanden

fredag 23. marts 2007 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Miljøministeren har godkendt en ny havvindmøllepark ved Horns Rev. Dansk Ornitologisk Forening mener ikke, at konsekvenserne for områdets bestand af sortænder er ordentligt undersøgt.
Tine Stampe
Miljøminister Connie Hedegaard har godkendt en ny havvindmøllepark ved Horns Rev i Nordsøen lige før en ny rapport om sortænder er klar. Det har fået DOF’s formand Christian Hjorth til at advare om, at Danmark har en international forpligtelse overfor sortanden og at forholdene hellere skulle forbedres end forringes – selvom forringelsen kun ser ud af lidt.

”Sortanden yngler ikke i Danmark, men den har sit vigtigste vinterkvarter i hele verden her,” siger Christian Hjorth. ”Man regner med, at der er mellem 1 million og 1,6 millioner sortænder i verden, og heraf rummer de danske farvande mellem 28 procent og halvdelen. Derfor har Danmark et meget stort ansvar for denne art.”

Christian Hjorth frygter, at det er pres fra Dong Energy, der får miljøministeren til at give tilladelsen nu. I maj måned kommer en ny rapport fra Danmarks Miljøindersøgelser, som skal vise, hvad påvirkningen fra møllerne bliver, baseret på erfaringerne fra den første havmøllepark på Horns Rev. ”Hvis DMU’s undersøgelser viser, at sortænderne kan trives sammen med vindmøllerne, så vil vi justere vores holdning i denne sag,” siger Christian Hjorth. ”Vi er ikke modstandere af havvindmøller, men vi er nødt til at påpege det, hvis de forringer forholdene for fuglene og Connie Hedegaard burde have ventet på DMU’s rapport, inden hun gav tilladelsen.”

Møllerne kan f.eks. i stedet opstilles på mindst 20 meters dybde, for sortanden dykker højst 18 meter ned for at finde muslinger. ”Men der er også andre måder at forbedre sortandens forhold på,” siger Christian Hjorth. ” Der er mange havområder, der er udpeget som fuglebeskyttelsesområder af EU bl.a. for at beskytte sortanden. Her kan man f.eks. forbyde motorbådsjagt, der er en ekstremt forstyrrende jagtform, som jager fuglene rundt, så de ikke får fred til at finde føde.” Det drejer sig om Vadehavet, Ålborg Bugt, områder ved Læsø og nord for Anholt, Stavns Fjord på Samsø og Sejerø Bugt, som er sortandens vigtigste område ved Sjælland.

Yderligere oplysninger: formand for DOF Christian Hjorth, tlf. 29 28 75 02.