Havarerede havørne hjulpet i hundekurv

mandag 20. august 2007 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Kraftig vind fik i foråret to unge havørne til at falde ud af deres rede i en skov nær Haderslev. Ulykken blev hurtigt opdaget, og sammen med skovejeren byggede frivillige ørnevenner fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) en rede af bigballer og gjorde en hundekurv til et ørnehjem. Redningsaktionen viste sig flyvedygtig, og havørneungerne er netop fløjet ud i verden
Jan Skriver
Selv om man er kommet ud af et ørneæg, kan man godt vokse op i en hundekurv.

Den erfaring har ornitologen Helle Regitze Boesen, der i Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn holder et vågent øje med havørneparret ved Haderslev Fjord, gjort.

Da hun og hendes mand Peter Lindbo en dag i maj opdagede, at en kraftig vind havde blæst ørnereden, der ligger i en skov nær Haderslev, ned, måtte der tænkes utraditionelt og handles hurtigt.

For to ganske unge havørne var fra den havarerede rede faldet ti meter ned i skovbunden, hvor de lå og var dømt til døden, hvis ikke der kom en håndsrækning.

- Vi fik det råd fra rovfugleeksperter og vildtplejestationer, at ørneungerne straks skulle bringes i vejret og op fra skovbunden, ellers ville de blive taget af en ræv eller en mår. Om de så bare skulle ligge på et havebord, ville det øge deres chancer. Men så fik skovens ejer, Jørgen Lorenzen, der også er landmand, den ide at anbringe bigballer oven på hinanden i en lysning ikke langt fra ørnenes redetræ. Og ovenpå højhuset af halm anbragte vi så ørneungerne i en hundekurv, fortæller Helle Regitze Boesen.

Så fulgte nogle spændende dage. Ville de gamle havørne acceptere deres nødstedte unger, som nu lå i et menneskeskabt ørnehjem?

- Vi fodrede for en sikkerheds skyld de to ørneunger, da de fik deres plads i hundekurven, for de havde ligget måske mere end et døgn på jorden uden kontakt med deres forældre. Men det viste sig snart, at de gamle ørne kastede føde af fisk og blishøns ned til deres unger i kurven på bigballerne, siger Helle Regitze Boesen, der har et ganske særligt forhold til ørnene ved Haderslev. For det var hende, som fandt parrets rede i skoven i 2004.

Da de gamle ørne havde vist, at de fandt det i orden med hundekurven, blev den kunstige redeplatform udbygget af ornitologerne. Der blev sat grene øverst på bigballerne, så ungerne kunne komme ud for at træne deres vinger til den store udflyvning.

Men så indtraf en ny ulykke, da et kæmpemæssigt bøgetræ i en storm væltede ned over redeområdet. Mirakuløst slap hundekurven og ørneungerne fri af et virvar af grene.


Og efter adskillige uger i den kunstige rede var der afgang fra hundekurven. De unge havørne var vokset til, og deres vinger kunne bære.
I disse dage kan de store rovfugle opleves ved Haderslev Fjord. Det sker, at hele familien er samlet, så man kan opleve fire ørne i et kig.

- Det var fantastisk at se de nødstedte ørneunger blive skarpe i blikket, straks de fik fodfæste i hundekurven. Og det har været en stor oplevelse at se dem vokse næsten dag for dag og få stærke fjer og kræfter. Vi ved nu, at vi kan hjælpe unge ørne, som falder ud af deres rede. Det var vi ærligt talt i tvivl om, da vi indledte redningsaktionen, siger Helle Regitze Boesen, DOF’s redekoordinator ved Haderslev Fjord.

En redekoordinator er en frivillig ørneentusiast, der har til opgave at overvåge og beskytte et ørnepar.

I et tæt beboet land som Danmark har storfugle ofte brug for en håndsrækning, der i yngletiden kan sikre dem fred og ro i en passende radius omkring deres rede.

- Vi har sat skilte op i skoven, hvor ørnereden er. Her henstiller vi til publikum om at blive væk fra selve redeområdet. Og det bliver respekteret.

Mange mennesker i Haderslev har store oplevelser med havørnene. Det sker ikke så sjældent endda, at en af de gamle fugle flyver ind over byen, og bliver set fra bymidten, siger Helle Regitze Boesen.

Yderligere oplysninger om havørnene ved Haderslev Fjord:

Helle Regitze Boesen
Tlf. 74 52 80 23
Mobil: 40 78 16 20

Projekt Ørn,
Lennart Pedersen
Tlf. 40 15 66 20

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00

Billederne til højre kan benyttes i forbindelse med omtale af havørnehistorien og krediteres: Helle Regitze Boesen/DOF 2007. Billede nr. 3 krediteres imidlertid: Peter Lindbo/DOF 2007
For yderligere information om brugen af billeder, kontakt da Martin Holm på ovenstående telefonnummer.