Hver femte kommune mangler et grønt råd

onsdag 12. september 2007 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) ser frem til, at samtlige 98 danske kommuner får oprettet grønne råd, hvor ornitologer, jægere, landmænd, naturfredningsfolk og andre naturbrugere kan give de kommunale myndigheder input om pleje og bevarelse af naturen
Jan Skriver
Godt ni måneder efter at kommunalreformen ved årsskiftet trådte i kraft, hvorpå Danmarks 98 nye storkommuner overtog en række natur- og miljøopgaver efter amterne, mangler der grønne råd i cirka 20 af kommunerne.

De grønne råd er vigtige i naturforvaltningen, mener Dansk Ornitologisk Forening (DOF), fordi de er platforme for en dialog mellem folkevalgte, forvaltninger og forskellige interesseorganisationer, der har naturen som omdrejningspunkt.

Hvor rådene fungerer i samarbejdets ånd, medvirker de til at holde miljøets myndigheder til ilden på den konstruktive facon.

- Vi er rigtig godt tilfredse med, at så mange kommuner kort efter kommunalreformen fik etableret grønne råd, men vi håber, at samtlige landets kommuner snart vil have oprettet et grønt råd, siger Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening.

Han har netop lavet en oversigt, der fortæller, at 75 ud af de 98 kommuner i øjeblikket råder over et grønt råd. Og han glæder sig over, at DOF er repræsenteret i dem alle på nær to (Jammerbugt Kommune og Ballerup Kommune).

- Kommunerne kan af de grønne råds medlemmer få nye impulser samt konkrete råd og praktisk vejledning, når der skal laves plejeplaner i særligt betydningsfulde naturområder. Og de kan få input, når der skal laves strategier for den lokale naturbevarelse. Vi kan i DOF præcist og med faglig tyngde fortælle myndighederne, hvilke fuglearter, de har et særligt ansvar for. Og vi kan foreslå, hvad der i praksis bør ske i naturplejen, hvis for eksempel sjældne vandfugle, der er internationalt beskyttet, skal sikres bedre levevilkår lokalt, siger Knud Flensted.

- Som en ekstra gevinst kan de grønne råd fungere som fora, hvor jægere, landmænd, friluftsfolk, ornitologer og naturfredningsfolk hører hinandens synspunkter, så der bliver skabt en større forståelse mellem særinteresser. Vi lærer bogstaveligt talt hinanden bedre at kende, når vi udveksler synspunkter i rådene. De grønne råd er grundlag for et netværk, som i sidste ende også kommer kommunerne til gode, siger Knud Flensted.

I de grønne råd vil parterne typisk mødes 2-4 gange i løbet af året for at drøfte overordnede spørgsmål i kommunernes naturforvaltning. Drøftelserne kan handle om prioritering af kommunernes plejeindsats, naturgenopretning, naturovervågning og beskyttelse af truede og sårbare arter.

Følgende kommuner har endnu ikke etableret grønt råd:

Brøndby Kommune
Dragør Kommune
Egedal Kommune
Frederikssund Kommune
Gentofte Kommune
Glostrup Kommune
Greve Kommune
Hillerød Kommune
Holbæk Kommune
Høje-Taastrup Kommune
Ishøj Kommune
Lejre Kommune
Læsø Kommune
Odder Kommune
Rudersdal Kommune
Rødovre Kommune
Samsø Kommune
Silkeborg Kommune
Skanderborg Kommune
Solrød Kommune
Tårnby Kommune
Vallensbæk Kommune
Ærø Kommune

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening. Tlf. 33 28 38 00.
Biolog Knud Flensted, tlf. 33 28 38 33 eller 21 24 22 75.