Havørnen har kurs mod Nordgrønland

torsdag 11. september 2008 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Den forgangne sommer satte en grønlandsk havørn ny rekord i nordlig forekomst i Grønland, oplyser DOF. Klimaændringer er måske ved at forrykke havørnens nordgrænse i arktiske områder
Jan Skriver
Det hidtil nordligste fund af en havørn i Grønland blev gjort i sommers, da et yngre eksemplar af den mægtige rovfugl blev set nord for Uummanaq i Nordgrønland.

Ørnen blev observeret nær den gamle mine ”Den sorte engel” ved Maarmorilik, der ligger på 71 grader nord. Det er næsten 200 kilometer nordligere end artens nordligste yngleplads nær Illulissat i Diskobugten.

Og det er 700-800 kilometer nordligere end hovedstaden Nuuk og Godthåbsfjorden, hvor adskillige par havørne yngler i artens kerneområde.

- Jeg var på besøg ved minen, da jeg hørte om havørnen, som en lokal arbejdsleder fortalte om. Jeg havde aldrig tidligere hørt om ørne så langt mod nord, men der var taget fotos af rovfuglen. Og der var ikke noget at tage fejl af.

Arbejdslederen fortalte, at havørnen havde slået en måge, som den åd ikke langt fra campen ved minen, fortæller den danske ornitolog Martin Kviesgaard, der arbejder i Nuuk.

Havørnen yngler ikke højt mod nord i Grønland, fordi sommeren er så kort, at den trods en generel rigdom på føde, ikke kan nå at opfostre en unge eller to nordpå. Og fordi vintrene er for kolde og for lange.

Den yngre havørn – den var endnu ikke udfarvet - ved 71 grader nord var en strejffugl. Unge og yngre fugle flyver ofte langt uden for deres normale levesteder.

- Ynglesæsonen for de grønlandske havørne ser ud til at have været god i år. I Nuuk-området er der 1-2 flyvefærdige unger i alle kendte reder. Det er glædeligt efter nogle sløje år. Sidste år fik havørnene i Nuuk-området og i Godthåbsfjorden slet ikke unger på vingerne. Men i år var maj og juni varm og solrig uden regn og slud, fortæller Martin Kviesgaard.

Bestanden af grønlandske havørne er på 150-200 par. Det skønnes, at der findes under 500 kønsmodne individer af den grønlandske havørn.

Med klimaændringer i retning af et varmere vejr vil havørnen få støre spillerum i det ellers gigantiske arktiske landskab.

- I sommeren 2007 så jeg selv et par havørne på Nuussuaq-halvøen ikke langt fra Maarmorilik, hvor den nordligste ørn nogensinde nu er set. Der er en klar tendens til, at havørnen langsomt breder sig mod nord i Grønland. Set over de seneste få årtier er vintrene generelt blevet mildere. Det har givet større områder med åbent vand, og det er netop, hvad havørnen kræver for at kunne leve fast i et område. Den skal have fisk og fugle, gerne som ådsler, året rundt, siger David Boertmann, der er biolog og ekspert i Grønlands fugle.

- Vi kan også se, at skarven er på vej mod nord i Grønland, hvor arten gæster Thule regelmæssigt. Hvis klimaændringerne fortsætter med at resultere i større og større områder med åbent vand, vil skarven sikkert også begynde at yngle så ekstremt højt mod nord. Og hvem ved, måske vil havørnen følge efter, siger David Boertmann.

Kontakt:
Leder af Projekt Ørn Lennart Pedersen, mob: 40 15 66 20
Martin Kviesgaard, mob +299 547110