Danskere kæmper mod fuglejagt på Malta
Malta er formentlig den eneste nation på kloden, hvor der ikke yngler et eneste par rovfugle. Også kragefuglene er helt væk. Alliken blev for eksempel udryddet engang i 1980érne. Da de danske ornitologer under forårslejren meldte om et par Middelhavssølvmåger flyvende inde over øen, så blev det betragtet som et godt tegn af de maltesiske ornitologer. I mange år er mågerne nemlig blevet skudt øjeblikkeligt, så snart de bevægede sig ind over land.
Men der er faktisk en positiv udvikling i gang på Malta. Takket være EU's fuglebeskyttelsesdirektiv er der nu sat en stopper for både forårsjagten og fældefangst af trækfugle. Men det kniber fortsat med at få reglerne overholdt. Derfor arrangerer den lokale ornitologiske forening BirdLife Malta både en Raptor Camp om efteråret, hvor der er særligt fokus på rovfugle, og de sidste to år også en forårslejr, kaldet Spring Camp. I år har Vicky Knudsen og Rune Skjold Tjørnløv fra DOF’s ungdomsafdeling været med på forårslejren.
”Arbejdet gik ud på at overvåge fugletrækket både morgen og aften og samtidig registrere alle eksempler på ulovlig jagt og fældefangst. Trods det totale jagtforbud blev der registreret flere end 1000 skud, og vi fandt flere døde fugle som rørhøg, hedehøg og dværghornugle”, fortæller de frivillige fra DOF-Ungdom. Flere gange under forårslejren blev de unge danskere i øvrigt overfaldet verbalt af vrede maltesiske jægere.
Næppe noget andet sted i verden har jagten på fugle været så intens som på Malta. Østaten syd for Italien ligger som en trædesten for trækfugle på deres lange vej over Middelhavet. Men i generationer har Malta reelt været en dødsfælde for fuglene på grund af voldsom jagt og fældefangst.
Et ukendt antal millioner af trækfugle har mistet livet på Malta. Men en ide om omfanget kan man få af denne historie: Da Malta blev medlem af EU for fem år siden, besluttede den maltesiske regering at give frit lejde til jægere for at få registreret de udstoppede og skindlagte fugle, som var skudt før medlemskabet. Omkring 2700 jægere tog imod tilbuddet, og de havde tilsammen mere end en kvart million døde fugle i deres hjem – altså næsten 1000 pr. jæger!
Yderligere oplysninger: Vicky Knudsen 60 29 69 86, Rune Skjold Tjørnløv 24 63 86 35 el. direktør Jan Ejlsted, DOF 33 28 38 48