Afrikansk gås koloniserer Danmark

onsdag 6. april 2011 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Mens eksotiske fuglearter som sort svane, snegås og indisk gås tilsyneladende endnu ikke har etableret ynglebestande i Danmark, så er den afrikanske nilgås blevet en fast dansk ynglefugl. De senere år har op imod 20-30 par nilgæs ynglet i Danmark, og flere hundreder af de afrikanske gæs bliver om sommeren set over det meste af landet, oplyser Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Jan Skriver
- Vi må konstatere, at nilgåsen er ved at være en etableret del af vores fuglefauna. Flere hundrede individer bliver nu set hver sommer, og i disse år yngler 20-30 par primært i den sydlige del af Jylland.

Sådan siger ornitologen Jesper Tofft, der har udarbejdet en dansk status over nilgåsen, som man hidtil ikke har kunnet læse ret meget om.

I en artikel i Dansk Ornitologisk Forenings magasin ”Fugle i Felten” præsenterer den sønderjyske ornitolog den seneste danske viden om forekomsten af den invasive afrikanske gås, der er fredløs, og som må jages året rundt, uden at det dog har forhindret arten i at bide sig fast som beboer i vores natur.

- Det ser ud til, at nilgåsen har kunnet overvinde de økologiske barrierer, som tilsyneladende har forhindret andre eksotiske fugle, der er undsluppet fra fangenskab og er kommet ud i en ”fremmed” natur, i at sprede sig.

Det er arter som for eksempel indisk gås, snegås og sort svane, der ikke har formået at etablere levedygtige bestande her i landet, selv om disse arter er set regelmæssigt i Danmark mindst ligeså længe som nilgåsen. Det er kun den afrikanske gås, som har fået fodfæste, siger Jesper Tofft, der har fulgt artens udvikling i Holland og Tyskland, hvor der yngler mange tusinde par nilgæs.

Alene i Slesvig-Holsten tæt på den dansk-tyske grænse er ynglebestanden af nilgæs på op imod 250 par.

Jesper Tofft påpeger, at nilgåsen minder mere om en gravand end om en gås. Den afrikanske gås foretrækker ferske vande, og den ser ud til at have en forkærlighed for forladte vandfyldte grusgrave og større eller mindre ferskvandssøer uden meget vegetation på bredderne.

Selv om nilgåsen er en invasiv art, der er uønsket i den danske natur, bliver den tilsyneladende jaget meget lidt, konstaterer Jesper Tofft.

- Nilgåsen er ofte ret tillidsfuld, og den kan holde til tæt på mennesker, siger ornitologen.
I milde vintre bliver mange nilgæs i Danmark. Ved kuldefremstød trækker gæssene ud af landet for at opholde sig syd for frostgrænsen.

De seneste hårde vintre er fuglene fløjet mod syd. Netop i disse uger vender de ”danske” nilgæs tilbage og besætter deres territorier tusinder af kilometer fra artens oprindelige levesteder i troperne.

Nilgåsen, der også går under navnet egyptisk gås, er almindeligt udbredt i store dele af Afrika med de største bestande i Østafrika og landene omkring Nilen.

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) går ind for at bekæmpe invasive arter som nilgåsen.

- Det er meget vigtigt at bekæmpe invasive arter, inden de bider sig fast og bliver en plage og en trussel mod den oprindelige fauna. Man bør aldrig vente med at se, om de fremmede arter nu også giver problemer, før man tager kampen op, for da er det i reglen for sent, siger Egon Østergaard, der er næstformand i DOF.

- Bestandene af nilgæs i Nederlandene og Tyskland er nu så store, at det er på høje tid at opprioritere bekæmpelsen kraftigt i Danmark. Ellers risikerer vi om få år, at slaget er tabt. Den danske bestand af grågæs risikerer at miste terræn, da nilgåsen er ret aggressiv på ynglepladsen. DOF ønsker en oprindelig fuglefauna i Danmark, og vi byder arter velkomne, hvis de kommer naturligt af sig selv. Undslupne fugle, som mennesket har transporteret her til fra fjerne egne af verden, hører derimod ikke til i den danske natur, siger Egon Østergaard.

I Nederlandene og Tyskland lever store mængder af nilgæs, og i visse hollandske vådområder bliver nilgåsen betegnet som en af de hyppigste arter af svømmefugle. I Holland lyder de seneste skøn på en ynglebestand i nærheden af 28.000 ynglepar.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening,
tlf. 33 28 38 00.

Egon Østergaard,
næstformand i DOF,
Tlf. 24 45 31 55.
Email: egon.oestergaard@mail.dk

Jesper Tofft,
Email: ravnhoj@12move.dk