Ugens fuglested: Lille Vildmose

tirsdag 31. maj 2011 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Lille Vildmose i Østhimmerland, Nordjylland, omfatter moser, skove og søer. Her yngler både kongeørn og havørn
Joy Klein
Lille Vildmose omfatter bl.a. Tofte Mose, der er den største og bedst bevarede højmose i Nordvesteuropa. Mosen indgår sammen med Toftesø og Tofte Skov i et indhegnet reservat med over 400 krondyr og omkring 150 vildsvin. Nord for det indhegnede areal er der mindre partier af højmose tilbage i bl.a. Portlandsmosen. I den nordlige del af mosen omkring Hegnsvej er et stort område, hvor der tidligere blev udvundet sphagnum, nu sat under vand. Endnu længere mod nord ligger Høstemark Skov, der er indhegnet græsningsskov med ca. 150 krondyr.

Nogle af Danmarks sjældneste fugle yngler i Lille Vildmose. I mosen er der trane og storspove og i skovene kongeørn og havørn. Ved Toftesø ligger en af landets største skarvkolonier, og rørhøg, grågås og nogle få andearter yngler ved søen. Her er der også chance for at se odder, krondyr og vildsvin. Rørskoven huser desuden en lille bestand af skægmejse.

Under forårs- og efterårstrækket ses flere vadefuglearter raste i de store tidligere tørvegravsområder, bl.a. hjejle, vibe, brushane, dobbeltbekkasin, samt forskellige ryler og klirer. Fiskeørn og rød glente ses også i træktiden, og der er gode chancer for at se kongeørn og havørn hele året igennem.

Det kan være en god idé at begynde en tur til lokaliteten med et besøg på Lille Vildmosecenteret ved Birkesøvej (skiltet ved Østkystvejen mellem Egense og Øster Hurup). Her kan man få oplysninger om området samt en folder med et nyttigt kort, udgivet af Aage V. Jensens Fonde, der ejer store dele af Lille Vildmose.

Tofteområdet er ikke offentligt tilgængeligt, men der er flere muligheder for at se ud over mosen og søen. Tofte Skov kan ses fra Tofte Skov-tårnet i den sydøstlige del af skoven. Det kan nås til fods ad en tunnel under Østkystvejen fra P-pladsen nord for Øster Hurup. Toftesø kan ses fra det ”nye” Toftesøtårn i kanten af søen. Her er der P-plads og tårnet er handicapvenligt. Der er et fint udsigt over til skarvkolonien og højmosen bagved. For at komme ud til højmosen kan man følge en smal sti gennem skoven nord for søen, indtil man kommer til en trappe der fører over hegnet omkring Tofte Mose og til en plankesti, ad hvilken man kan gå et par hundrede meter ud på højmosen og få en fornemmelse af højmosens storhed og stilhed. Med held kan man se en af de ynglende storspover.

Høstemarkskoven er heller ikke tilgængelig, men der er udsigt over trætoppene og over Høstemark Mose fra et tårn ved Hegnsvej, hvor der er P-plads.

Imellem disse to indhegnede arealer kan man køre i bil eller cykle på alle vejene der skærer gennem resten af moseområdet. Ca. halvvejs langs med Ny Høstemarkvej er der en P-plads hvorfra en handicapvenlig plankesti går ind til de store tørvegravskanaler og fører rundt over et fint højmoseområde. Lidt længere nordpå går Hegnsvej ud mod øst: her kan man holde og se ud over de gamle tørveindvindingsarealer, der nu er delvis under vand og tiltrækker gæs, ænder, vadefugle, måger og forskellige småfugle. Endnu længere mod nord på Ny Høstemarkvej er en P-plads hvor man kan holde hvis man vil gå ud til ”rovfugletårnet”. Først går man på en grusvej, derefter på en plankesti. Turen ud til tårnet er på lidt over 1km. Fra tårnet har man gode chancer for at se kongeørn eller havørn. Der er en fodringsplads tæt på tårnet.

Lille Vildmose kan godt byde på nogle sjældne fugle. Sidste år blev der set blåvinget and her, samt den amerikanske vadefugl langnæbbet sneppeklire, der fik en trist skæbne, idet den blev fanget og delvis plukket af en spurvehøg, hvorefter en ræv kom forbi og snuppede byttet. Her til forår er der set og hørt sydlig blåhals i krattet ved Ny Høstemarksvej/Hegnsvej.


Klik på link til højre for at komme ind på siden om Lille Vildmose i serien ”Ture på egen hånd”.



For at hjælpe folk til at finde frem til gode fuglesteder i Danmark, har DOF oprettet en hjemmeside der hedder ”Ture på egen hånd Danske fuglesteder”. Indtil videre er 70 fuglelokaliteter omtalt på siden, men nye steder tilføjes efterhånden.

For at gøre opmærksom på siden – og for at inspirere fugleinteresserede til at besøge en lokalitet de måske ikke har prøvet før – bringer vi i nyhedsbrevet i løbet af sommeren en serie om ”Ugens fuglested”. Vi vil ikke kun præsentere de allerede godt besøgte steder, men også nogle af de mindre kendte lokaliteter. De vil være spredt ud over hele landet og være fordelt på træksteder, vådområder, skove og det åbne land.