Sådan bruger du en kikkert
Det er smart at kunne bruge en kikkert når man skal kigge på fugle. Med en kikkert kommer du helt tæt på fuglene.
Når du skal øve dig i at kikke i kikkert er det en god ide at begynde med at kigge på noget, der ikke bevæger sig. Du kan begynde med at kigge på træer og andre planter. Når du er blevet lidt god til at justere kikkerten ordentligt kan du hænge et foto af en fugl op i et træ med en snor så det dingler lidt. Når du er blevet god til at finde og stille skarpt på billedet som bevæger sig lidt så kan du begynde at stille skarpt på de rigtige fugle. Måske har du et foderbræt hvor der kommer fugle som du kan øve dig på.
Kikkerten som du bruger skal justeres så den passer til lige præcis dine øjne. For at tilpasse din kikkert så den passer til dig skal du kikke på en fast genstand. Så skal du lukke det højre øje og stille på midterskruen indtil du ser helt skarpt med det venstre øje. Så lukker du det venstre øje så du nu kun kikkert med det højre øje. Nu stiller du skarpt ved at dreje det højre okular indtil du også ser skarpt med det. Så er kikkerten tilpasset dine øjne. For fremtiden skal du kun justere afstanden til det du kikker på ved at justere på midsterskruen. Nu kan du begynde at øve dig på at kikke på fugle.
Følg med på denne side, hvor DOF's ØrneTV sender live fra Fugleværnsfondens reservat i Saksfjed-Hyllekrog.
Vi har glædet os enormt til at kunne vise jer havørnene igen - denne gang med et bedre udsyn, end det vi tidligere har kunne tilbyde jer.
Til ynglesæsonen her i 2025 har vi forsøgt at helgradere os ved at sætte et ekstra webkamera op over ørnenes nyeste rede, som de valgte i 2024. Det vil altså sige, at der både sidder et webkamera over ørnenes gamle, oprindelige rede, som sendte levende billeder fra premieren i 2013 og ti år frem, og så den nyeste rede, som de i år har valgt.
Læs mere om forberedelserne til ØrneTV's 2025 her
Vi håber, at I vil følge med. Rigtig god fornøjelse!
Hvem er hvem?
Et af de mest stillede spørgsmål i ØrneTV's kommentarspor handler om, hvordan man kan kende de voksne havørne fra hinanden. Her er de tydeligste forskelle:
Hun er ringmærket på det ene ben, har to sorte pletter på halens overside, et mørkere hoved og hals end hannens. Hendes hale har en skade i venstre side. Derudover er hun større og kraftigere end hannen.
Han er Ikke ringmærket, har tre sorte pletter på halens overside, et lysere hoved og hals end hunnen. Han har ingen skade på halen, er mindre og har et knap så brysk look som hunnen.
Hvornår blev æggene lagt?
Første æg blev lagt lørdag 1. marts kl. 18.48. Det klækkede mandag 7. april kl. 16:09 efter 36 dage, 21 timer og 21 minutter. Andet æg blev lagt onsdag 5. marts kl. 14:39.