Du kender sikkert eventyrerne om den grimme ælling og måske også det om nattergalen som forfatteren Hans Christian Andersens skrev. Men kender du også eventyret om musen, fuglen og medisterpølsen som brødrene Grimm har skrevet? Hvis du ikke kender det kan du læse det her.

Der var en gang en mus, en fugl og en medisterpølse, som var blevet enige om at flytte sammen og føre fælles husholdning. I mange år levede de fredeligt og lykkeligt sammen og samlede sig efterhånden en stor formue. Fuglen fløj hver dag ud i skoven for at hente brænde, musen hentede vand, gjorde ild på og dækkede bord, og medisterpølsen lavede mad.

Men den som har gult hår vil også have det kruset. En dag mødte fuglen en anden fugl ude i skoven og fortalte den om, hvor udmærket den havde det. Den anden fugl kaldte den en stakkels tosse, der måtte arbejde strengt, mens de to andre havde deres gode dage. For når musen havde hentet vand og gjort ild på, gik den ind i sit lille værelse og sad der i ro og mag, til den skulle dække bord. Pølsen blev ude hos sine gryder og passede på, at maden ikke kogte over, og ved middagstid snoede den sig et par gange gennem grøden eller grønkålen, så var det færdigt. Når fuglen kom hjem med sit brænde, satte de sig til at spise og så sov de i et træk til den lyse morgen. Det var et herligt liv

Det lykkedes den at sætte ondt blod i fuglen, så den næste dag ville den ikke flyve ud og hente brænde. Den havde længe nok været karl, sagde den, og havde været til nar for de andre. Nu skulle de en gang prøve på at bytte om. Musen og medisterpølsen var ikke meget for det, men fuglen fik alligevel sin vilje sat igennem. De trak lod, og det blev nu sådan, at medisterpølsen skulle hente brænde, musen lave mad og fuglen hente vand.

Nu skal I bare høre, hvordan det gik. Medisterpølsen gik ud i skoven, fuglen gjorde ild på og musen satte gryden over, og de ventede nu bare på, at pølsen skulle komme hjem med brændet. Men der kom ingen pølse, og til sidst fløj fuglen ud for at se efter den. Ikke ret langt borte mødte den en hund, der var i færd med at æde den stakkels pølse. Fuglen gjorde den mange bebrejdelser, men hunden svarede, at pølsen havde haft falsk pas og derfor havde forbrudt sit liv.

Fuglen tog bedrøvet brændet og fløj hjem og fortalte, hvad der var sket. Musen blev også meget ked af det, men de blev enige om, at de to nu ville se at klare sig, så godt de kunne, og holde trolig sammen. Fuglen dækkede bordet og musen tog fat på maden. Før den bar det ind, ville den gøre ligesom pølsen og sno sig igennem grøden, men den var næppe begyndt, før den dumpede helt ned i gryden, og der døde den.

Da fuglen kom ud i køkkenet, var der ingen mus. Den blev forskrækket og gav sig til at kalde på den og søgte i alle kroge, men den fandt ingen. Mens den rendte forfjamsket rundt derude, kom den til at stikke ild i brændet. Den skyndte sig ud til brønden for at hente vand til at slukke ilden med, men den tog sig ikke i agt, men tabte spanden derned og faldt selv bagefter og druknede.

Hjælp os med at bevare ØrneTV – Klik her for at støtte ❤️

Følg med på denne side, hvor DOF's ØrneTV sender live fra Fugleværnsfondens reservat i Saksfjed-Hyllekrog.

Vi har glædet os enormt til at kunne vise jer havørnene igen - denne gang med et bedre udsyn, end det vi tidligere har kunne tilbyde jer.  

Til ynglesæsonen her i 2025 har vi forsøgt at helgradere os ved at sætte et ekstra webkamera op over ørnenes nyeste rede, som de valgte i 2024. Det vil altså sige, at der både sidder et webkamera over ørnenes gamle, oprindelige rede, som sendte levende billeder fra premieren i 2013 og ti år frem, og så den nyeste rede, som de i år har valgt.

Læs mere om forberedelserne til ØrneTV's 2025 her

Vi håber, at I vil følge med. Rigtig god fornøjelse! 

Hvem er hvem?

Et af de mest stillede spørgsmål i ØrneTV's kommentarspor handler om, hvordan man kan kende de voksne havørne fra hinanden. Her er de tydeligste forskelle: 

Hun er ringmærket på det ene ben, har to sorte pletter på halens overside, et mørkere hoved og hals end hannens. Hendes hale har en skade i venstre side. Derudover er hun større og kraftigere end hannen. 

Han er Ikke ringmærket, har tre sorte pletter på halens overside, et lysere hoved og hals end hunnen. Han har ingen skade på halen, er mindre og har et knap så brysk look som hunnen.

Kom tæt på ørnene uden at forstyrre dem
At opleve ørnene i deres naturlige omgivelser er en enestående oplevelse, men det er vigtigt at huske, at ørnene er særligt sårbare over for forstyrrelser. Når man bevæger sig tæt på redeområder eller opholdssteder, kan det stresse fuglene og forstyrre deres yngleaktivitet. Derfor er det afgørende, at vi holder en respektfuld afstand til ynglende rovfugle som Havørnen.
 
Med et teleskop kan du få en fantastisk oplevelse af ørnene – helt tæt på, uden at forstyrre dem. Et teleskop giver dig mulighed for at se selv de mindste detaljer i fjerdragten og observere deres fascinerende adfærd fra en behagelig og sikker afstand. Naturbutikken tilbyder et udvalg af teleskoper, der er ideelle til fuglekiggeri og observationer af store fugle som ørne. Når du vælger et teleskop fra Naturbutikken, støtter du samtidig DOF BirdLife's arbejde for at beskytte fuglene og deres levesteder.

Hvornår blev æggene lagt?

Første æg blev lagt lørdag 1. marts kl. 18.48. Det klækkede mandag 7. april kl. 16:09 efter 36 dage, 21 timer og 21 minutter. Andet æg blev lagt onsdag 5. marts kl. 14:39.

Tid fra æg nr. 1 klækkede: 00 dage 00 timer 00 minutter 00 seconds
Tid fra æg nr. 2 blev lagt: 00 dage 00 timer 00 minutter 00 seconds
 

Skriv en kommentar
-> skriv en kommentar
Kommentarer
-> kommentarer