Nordens ørneeksperter trækker til træf i Danmark

torsdag 25. oktober 2018 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
For første gang nogensinde holdes Skandinaviens årlige kongeørnesymposium i Danmark, der med sine fem ynglepar huser den mindste bestand i de nordiske lande. Nordmændene, svenskerne og finnerne skal høre om det flade og tæt befolkede Danmarks kongeørne, der er mere tillidsfulde end artsfællerne i bjergrige egne mod nord.
Af Jan Skriver
Kongeorn med hare foto Jan Skriver
Kongeørn med hare i Lille Vildmose. Foto: Jan Skriver
 

80 skandinaviske forskere og ornitologer med viden om kongeørnen mødes den kommende weekend i Lille Vildmose for at udveksle erfaringer og høre de seneste nyheder om en af den europæiske naturs mest imponerende jægere, kongeørnen.

Lille Vildmosecentret lægger scene til symposiet, hvor blandt andet resultaterne af den nyeste forskning inden for DNA-analyser og GPS-mærkning af rovfugle vil blive præsenteret. 

Mens foredragene går over scenen inden døre, vil flere af de danske kongeørne være lige i nabolaget derude.

Symposiet, der er det 20. i rækken af årlige faglige arrangementer med kongeørnen i den absolutte hovedrolle, finder nemlig sted i hjertet af Lille Vildmose, der er kerneområde for Danmarks kongeørne.

”Vi er utroligt stolte over, at de nordiske ornitologer, der har stor viden om kongeørnen, kommer til Danmark for at fortælle aktuelt om deres ørnebestande og høre om vores erfaringer med kongeørnen. Vi mødes i en fælles interesse for at beskytte de store rovfugle og formidle viden om deres rolle i naturens kredsløb. I Norge er der planer om at indføre reguleringsjagt på kongeørne af hensyn til fåreavlere og rensdyrholdere. Og i Danmark er det dokumenteret, at en af vores ynglende ørne er blevet dræbt af haglskud på tæt hold. Der er al mulig grund til at stå sammen om at passe godt på kongeørnen i vores del af verden”, siger Kim Skelmose, der er leder af Projekt Ørn i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Kongeørne med folkelig appel

I Sverige har der i år ynglet rundt regnet 220 par kongeørne, mens den norske bestand er på cirka 1.000 par.

I Finland er kongeørnebestanden opgjort til 460 par.

Hvad kan Danmarks beskedne bestand på blot 5 ynglepar så bidrage med i den store skandinaviske sammenhæng?

”Det er unikt med en bestand af kongeørne i et lavland så tæt bebygget og befolket som Danmark. Jeg deltog på vegne af Dansk Ornitologisk Forening for nogle år siden i et kongeørnesymposium i Sverige, og da vi fortalte om vores tillidsfulde ørne, blev vores nordiske kolleger yderst forbavsede. De troede næsten ikke på, at publikum i eksempelvis Lille Vildmose kunne komme så tæt på kongeørnene, som tilfældet er. Men de danske kongeørne har vænnet sig til at sameksistere i et naboskab med mennesket. At man i heldige momenter kan få nærkontakter med de nordjyske kongeørne har helt sikkert været med til give en større folkelig forståelse for at beskytte de store rovfugle”, siger ornitologen Hans Christophersen.

Han har fulgt de nordjyske kongeørne tæt og bidrager til at beskytte rovfuglene i kraft af målrettet overvågning af ynglefuglene. Han er også med til at arrangere weekendens kongeørnesymposium, der er økonomisk støttet af Lille Vildmose Naturfond.

Grænser for bestanden i Danmark

Europa huser formentligt rundt regnet 10.000 par kongeørne med de største bestande i Spanien og Norge.

I Danmark skønnes bestanden af kongeørne at kunne vokse fra den nuværende håndfuld ynglepar til måske 10-20 par de næste årtier.

”Selv om kongeørnen i Lille Vildmose ofte kan ses sidde og spejde fra udkigsposter på hegnspæle i stil med vores almindelige musvåge, er der trods alt grænser for ørnenes muligheder i det danske landskab. Kongeørne skal have store jagtmarker, der er rige på småvildt som harer og hønsefugle. Og selv om de kan være tillidsfulde i terrænet, hvilket de er nødt til at være i Danmark, fordi der stort set er mennesker overalt, skal de have fuldkommen fred og ro i deres redeområde. Det sætter sine begrænsninger for størrelsen af den danske bestand”, siger Kim Skelmose fra DOF’s Projekt Ørn

LÆS OGSÅ: Ny rekord for danske kongeørne

Yderligere oplysninger:

Kim Skelmose, leder af DOF’s Projekt Ørn, 27 73 40 70

Hans Christophersen, 23 71 31 54

Se programmet:

kongeornsymp program