Glente forgiftet på Tåsinge og havørn fundet død
Havørnen havde ingen ydre tegn på skader, og der er ingen umiddelbare trusler mod havørne i nærheden, som motorveje eller højspændingsledninger, derfor mistænkes dødsfaldet at skyldes forgiftning. Foto: Niels Bomholt.
Inden for det seneste halve år er to rovfugle fundet døde på Tåsinge syd for Svendborg. I maj var det en rød glente, der blev fundet stendød uden synlige skader.
Nu viser obduktionsrapporten fra DTU, at den fredede røde glente var forgiftet med nervegiften carbofuran, der har været forbudt i EU siden 2008.
- Jeg føler en magtesløshed over de to fund, hvor det ene nu beviseligt er en forgiftning. Det er rigtig trist, siger formand for DOF Fyn, Henrik Kalckar Hansen.
Den anden døde rovfugl, en havørn, blev fundet onsdag aften i sidste uge i samme område ikke langt fra findestedet for den røde glente.
Mistanke om forgiftning af havørn i samme område
Havørnen havde ingen ydre tegn på skader, og der er ingen umiddelbare trusler mod havørne i nærheden, som motorveje eller højspændingsledninger. Så med beviset for forgiftningen af glenten i baghovedet har Dansk Ornitologisk Forening BirdLife en kraftig mistanke om, at også havørnen er blevet forgiftet.
- Det er en ung havørn omkring de to år, der ikke har manglet føde. Sådan en bør ikke falde død om af sig selv, og den er hverken påkørt eller skudt. Det er besynderligt, så derfor opstår der en mistanke om gift, der bliver forstærket af giftfundet i glenten, siger Henrik Kalckar Hansen.
Havørnen blev fredag aften afleveret til DTU til obduktion, og Naturstyrelsen er orienteret om sagen.
Havørnen blev fundet onsdag aften i sidste uge ikke langt fra findestedet for den forgiftede røde glente. Foto: Niels Bomholt.
Sagen om den forgiftede røde glente er lige som de fleste andre forgiftninger af rovfugle aldrig opklaret. Sagerne bliver anmeldt, men kort efter henlagt af politiet. Og det viser med al tydelighed, at der er brug for nogle specialister i faunakriminalitet, der kan tage sig af den type sager, mener Henrik Kalckar.
Nødvendigt med faunapoliti
- Lige nu er der nærmest frit spil for faunakriminaliteten. For der er ikke ressourcer eller tilstrækkelig erfaring til at opklare sagerne om forbrydelser mod dyrelivet og naturen generelt. Det er meget uholdbart, siger han.
Henrik Kalckar Hansen mener ikke, at der er behov for 25 uniformerede betjente dedikeret til faunakriminalitet, men nogle enkelte, der ved hvad de har med at gøre, og som opbygger erfaring med at opklare for eksempel giftdrab på rovfugle.
I DOF BirdLife har man længe ønsket sig en særlig politienhed til at efterforske og opklare sager om ikke bare faunakriminalitet, men også ulovligheder i forbindelse med natur og miljø generelt.
Især med den aktuelle genforhandling af politiforliget er det oplagt netop nu at afsætte ressourcer til efterforskning af natur- og miljøkriminalitet, mener DOF BirdLife.
Yderligere oplysninger:
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00
Henrik Kalckar Hansen, formand for DOF Fyn
Tlf. 30 70 90 38
Knud Flensted, biolog i DOF
Tlf. 21 24 22 75