Musegift mistænkt for hundreder af dødsfald blandt fugle i Aalborg
Størsteparten af de døde fugle fra Aalborg er sølvmåger, stormmåger, krager og råger, men knopsvane, gråand, grønbenet rørhøne, solsort og spurvehøg har også været blandt ofrene. Foto: Jan Skriver (gråand, gråkrage, sølvmåge, råge)
Siden februar er flere end 200 fugle fundet syge, døende eller døde i Aalborgs midtby primært nær Østre Anlæg, der af byens borgere er et flittigt benyttet rekreativt område med en lille sø, der huser mange fugle.
Nu efterforsker Nordjyllands Politi de mange dødsfald som en giftsag, da undersøgelser af flere af de døde fugle har påvist giftstoffet chloralose i maven på de omkomne.
- Vi ser med stor alvor på sagen. Spredning af giftstoffer betyder, at mange arter rammes og dør af forgiftning, ikke kun ved at spise af det udlagte foder, men også arter, som er ådselædere forgiftes og dør, udtaler Henrik Jensen, der er politikommissær i Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi i en pressemeddelelse.
Ikke fugleinfluenza, men giftstof
Dyrenes Beskyttelses frivillige dyrereddere og Falck har de seneste måneder måttet nødaflive kragefugle, måger, svaner, småfugle og en rovfugl i området omkring Østre Anlæg ikke langt fra Aalborgs midtby.
I samarbejde med Aalborg Kommune har Falck og Dyrenes Beskyttelse indsamlet mange af de døde fugle, der først var under mistanke for at være bukket under på grund af fugleinfluenza. Da Fødevarestyrelsen frikendte fugleinfluenza for at være skyld i dødsfaldene blev nogle af fuglene via den såkaldte Faldvildtordning på Aalborg Universitet sendt til nærmere analyser på Københavns Universitet, og her kunne veterinærer påvise giftstoffet chloralose i maven på de undersøgte fugle.
- Dyrlægerne, der har undersøgt de døde fugle, observerede, at fuglenes maver var meget fyldte med foder, hvilket er et tegn på forgiftning. Giftstoffet, der blev fundet i maven på fuglene, var blandet med knust foder af gryn og brød, oplyser Henrik Jensen i pressemeddelelsen.
Giftofre dør på få minutter
Størsteparten af de døde fugle fra Aalborg er sølvmåger, stormmåger, krager og råger, men knopsvane, gråand, grønbenet rørhøne, solsort og spurvehøg har også været blandt ofrene.
Det oplyser Klaus Godiksen, der er skytte i By og Land i Aalborg Kommune. Han har indsamlet mange af de giftdøde fugle.
- Fuglene er stort set alle samlet ind i Østre Anlæg eller få hundreder meter derfra. De er formentlig døde kort tid efter, at de har indtaget giften, for flere af dem er dumpet ned i gaderne tæt på anlægget, siger Klaus Godiksen.
Chloralose, der bruges til bekæmpelse af mus og rotter, kan købes i mange byggemarkeder, så det er meget let at få fat i. Giftstoffet, der bedøver musen eller rotten, så gnaveren dør af kulde, må kun anvendes inden døre.
Ifølge Miljøstyrelsen er det ikke farligt for mennesker.
Døde fugle bør sendes til analyse
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife opfordrer borgerne til at holde et vågent øje med uforklarlige og mistænkelige dødsfald blandt vilde fugle.
Og til at benytte Faldvildtordningen, hvor man gratis kan indlevere dødfundne fugle til nærmere analyse.
- Vi har tidligere fået henvendelser fra netop Aalborg om dødsfald blandt fugle, hvor der var mistanke om gifte som årsag til dødsfaldene. Det er vigtigt at få døde fugle undersøgt hurtigt. I den aktuelle sag fra Aalborg er det vigtigt, at borgere henvender sig til politiet, hvis de har oplysninger, der kan lede på sporet af den eller de personer, der står bag udlægningen af gifte. Hændelsesforløbet ser ud til at tage udgangspunkt i bevidste handlinger, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife
Yderligere oplysninger:
Knud Flensted, biolog, DOF BirdLife
Tlf. 21 24 22 75
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00.
Henrik Jensen, politikommissær, Nordjyllands Politi
Tlf. 30 44 88 78
Læs tidligere artikler om naturkriminalitet
Politiet skal have dyredetektiver
Havørn fundet skudt på Lolland
Jægere og ornitologer vil stoppe rovfugledrab
Slap straf for forgiftning af musvåge
Efter giftdrab på fredede ørne: Oprust politiet til opklaring af faunakriminalitet