Træt af de sædvanlige arter? Kunne du tænke dig at bryde rutinen og få et atlaskvadrat med sikre ynglefund af Slangeørn, Ellekrage, Citronvipstjert eller Isabellastenpikker?

 Vores kolleger i den tyrkiske BirdLife-organisation Doga Dernegi er i gang med deres allerførste atlasprojekt, men Tyrkiet er et enormt land, og der er ikke flere lokale ornitologer, end at de tyrkiske projektledere Kerem Ali Boyla, Lider Sinav og Dilek Sahin med glæde tager imod frivillige fra Danmark og andre lande. Det er Dilek, der står for fordelingen af atlaskvadraterne.


Krøltoppet pelikan, Dalmatian pelican, Pelecanus crispus. Foto: Cenk Polat 

Du skal være med på at bruge i hvert fald tre dage på at registrere i et par  kvadrater på 10x10 kilometer inden for et felt på  50x50 kilometer. Hele Tyrkiet skal dækkes i årene 2016-2018, men først og fremmest i en række højt prioriterede kvadrater. Skrive til Dilek få et kvadrat eller flere.

Du kan læse om projektet på engelsk hos BirdLife International

Tyrkerne har ikke mange penge at rutte med, så du skal selv betale alle udgifter til rejse, ophold og kost m.m., men projektlederne hjælper meget gerne med at arrangere transport, ophold og med lokale kontakter i kvadraterne. En mulighed ud over det sædvanlige for at opleve Tyrkiets fugle og samtidig gøre en indsats for dem.

Her kan du se kvadraterne. De grønne har høj prioritet, de hvide har normal prioritet – og de røde er kvadrater, som er for farlige at arbejde i på grund af sikkerhedsforholdene i Tyrkiet.

Du kan se et eksempel på et storkvadrat på 50x50 km, som igen er opdelt i kvadrater på 10x10 km her. I det store kvadrat skal man vælge to af de små, som så skal dækkes bedst muligt: (Link til pdf med kort)

Tælleperioderne er først og fremmest fra 1. april til 31. maj og fra 1. juni til 15. juli, men i meget bjergrige kvadrater ligger tælleperioderne senere, så der er muligheder hele foråret og sommeren. Du kan læse mere om arbejdsmetoderne på engelsk her: (link til pdf om projektet)