Mellem Helsingørmotorvejen og Gentofte by

Et fascinerende naturområde med mange naturtyper og fuglearter, kun otte km fra Københavns centrum og klos op af en befærdet motorvej

Se Google-map 

Gentofte Soe 2025 FD

Gentofte Sø. Foto: Frank Desting

Beskrivelse:
Gentofte Sø (på knap 27 ha) og Brobæk Mose, der tilsammen dækker 53 ha, er det største sammenhængende vådområde i Gentofte Kommune. Søen er en af de vigtigste botaniske lokaliteter i det tidligere Københavns Amt med en rig artsvariation. Oprindeligt dannede søen grundlag for erhvervsfiskeri, og eksempler på de gamle fiskerhuse ses stadig tæt på søbredden. Indtil 1959 blev søen anvendt til vandindvinding, og den er i dag en af landets ti reneste søer >20 ha. Søen var oprindeligt en del større, men i forbindelse med udvidelse af Helsingørmotorvejen omkring 1970 blev dens areal indskrænket. Den fremtræder i dag som en parksø med flere tagrørs-øer i den vestlige del. Villagrunde når ned til østbredden. Ligeledes ved østbredden ligger Folkeparken med mange gamle træer. Til området hører den lille sø Langkær, der ligger mellem søen og Gentofte Kirke mod øst.

Brobæk Mose vest for søen var tidligere kendt som Insulinmosen, da den var ejet af Nordisk Insulinlaboratorium. Mosen blev fredet i 1988. Mosen med tørvegrave, ellesump og pilekrat er bevaret. Naturskoven i mosen lades urørt, så den naturlige udvikling af ny opvækst samt gamle væltede træer bevares. Der tilstræbes at bevare de lysåbne arealer syd for mosen (Gentofte Enge), hvor mange sjældne planter, f.eks. gøgeurter, forekommer. 

Fugle:

Området har et rigt fugleliv både mht. ynglende fugle og trækfugle i sæsonen - samt sommer- og vintergæster.

Ynglefugle:
Af ynglefugle ved søen kan blandt andet nævnes toppet lappedykker, knopsvane, grågås, gråand, taffeland, troldand, rørhøne, blishøne, vibe, skægmejse, korttået træløber, rødstjert, rørsanger, kærsanger, gærdesanger, tornsanger, stær, grønirisk og rørspurv.       

I mosen yngler bl.a. spurvehøg, musvåge, gøg, stor flagspætte, skovskade, sumpmejse, spætmejse, halemejse, træløber, korttået træløber, sangdrossel, munk, havesanger, løvsanger, gransanger, kernebider, stillits, dompap og bogfinke.

Træk- og rastefugle:
I træksæsonen ses mange spændende fuglearter, både rastende og trækkende over området. Det gælder eksempelvis sølvhejre, lille lappedykker, gråstrubet lappedykker, sangsvane og sommetider pibesvane, forskellige gæs, såsom blisgås, kortnæbbet gås, sædgås, canadagås, og ænder som f.eks. gravand, krikand, pibeand, knarand, skeand og hvinand. En flot rødhovedet and i pragtdragt er meget populær blandt mosens besøgende, når den i perioder gæster området sammen med taffelænder.

Der er desuden et pænt rovfugletræk over området med mange hvepsevåger og musvåger, af og til krydret med rød glente, sort glente, fjeldvåge, havørn, rørhøg, blå kærhøg og fiskeørn (ofte fouragerende), samt vandrefalk, dværgfalk, lærkefalk og endda aftenfalk. Store flokke af traner ses hvert år trækkende over området, specielt i østenvind.

Vadefugle ses der ikke mange af, da der mangler nogle åbne vadeflader, hvor fuglene kan fouragere. Dog bliver der noteret enkelte mudderklire, svaleklire, dobbeltbekkasin m.fl. Endvidere er en flok strandhjejler noteret trækkende over søen. Ravn er regelmæssig og sortkrage er også iagttaget. Isfugl er regelmæssig, både i mosen og langs søen, og vandstær er også set et par gange. Sommergæster som f.eks. sildemåge, rovterne, splitterne og fjordterne ses regelmæssigt.

Mange spurvefugle passerer området i træksæsonen. Der ses forskellige lærker, drosler, pibere og diverse finker – og der raster af og til både bynkefugl, stenpikker, grå fluesnapper og broget fluesnapper samt fuglekonge i træksæsonen. Yderligere kan nævnes at også rødrygget tornskade og stor tornskade er noteret i området. En stor sensation var da der i 2109 i Folkeparken ved Gentofte Sø blev fundet en tajgafluesnapper som ny art for landet.

Om vinteren, specielt i frostperioder, er Brobæk Mose (Brobækken) kendt for frit eksponerede fouragerende vandrikser i mosens kildevæld. Herudover kan der af og til ses skovsneppe og bjergvipstjert. Rørdrum og natugle er også iagttaget i området. Duehøgen kan ses jage i området ind imellem, og flokke af silkehale kan også ses i vinterhalvåret. På søen ses ofte knopsvane, diverse andefugle, herunder både stor skallesluger og også lille skallesluger nu og da.

Man kan få mere detaljerede oplysninger om fuglelivet ved Gentofte Sø på DOF-Caretaker-gruppens hjemmeside. Der findes desuden en facebookgruppe "Fugle og natur ved Gentofte Sø og Brobæk Mose". Se links til højre. 

Adgang:
Den nærmeste S-tog-station er Gentofte Station. Herfra er der ca. 500 meters gang til den nordlige ende af området. Hvis man kommer med bil, kan man parkere på vejene rundt om søen. Der er toiletter ved bådebroen på søens sydøstlige bred.

En ca. 5 km lang sti fører rundt om søen og dernæst igennem Brobæk Mose. 

Gentofte soe Roedhovedet an

Gentofte Sø - rødhovedet and. Foto: Henrik Friis