Nyhedsoversigt

         


Nedtur for dykand: En tredjedel af Danmarks ynglende ederfugle er forsvundet på 10 år

torsdag 4. april 2024
Den danske ynglebestand af ederfugle toppede i årene 1990-2010 med op imod 25.500 ynglepar. Siden da er bestanden faldet med 32 procent, så den seneste nationale tælling i 2020 viste højst 17.500 rugende hunner. Fødemangel, sygdomme og prædation fra havørne er blandt årsagerne til tilbagegangen.

Svanesang, strandskader og skovfugle i forårshumør

torsdag 28. marts 2024
På marker og enge synges der i disse påskeferiedage til afgang for sangsvanen, mens mange skovfugle gør klar til en ny ynglesæson med sang.

Tranerne er over os med kurs mod nord

mandag 25. marts 2024
Tranens forårstræk har ændret karakter, så mindre flokke gennem flere uger siver nordpå over store dele af Sjælland og Sydøstdanmark uanset vindretningen. Tidligere gik der i reglen et massivt træk af traner over Østdanmark i løbet af få dage med østenvind.

Med påsken kommer grågåsens gulgrønne gæslinger

fredag 22. marts 2024
Grågåsen er en af de senere årtiers mest succesfulde danske ynglefugle med en voksende bestand. Snart vil det vrimle med gæslinger på gåselokaliteter over store dele af landet. Der kan være stor forskel fra år til år på tidspunktet for klækningen, men mildere vintre har generelt ført til stadigt tidligere kuld.

EU vil lade lærker, viber og agerhøns i stikken

onsdag 20. marts 2024
Kravet om at 4 procent af landbrugsjorden skal lægges brak til gavn for fugle, flora og fauna foreslås nu droppet af EU-kommissionen. Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife kalder det et voldsomt tilbageslag for naturen og et grønnere landbrug, hvis forslaget bliver ført ud i livet.

Kig efter Danmarks sande forårsbebudere: Svalerne

onsdag 20. marts 2024
Snart er der svaler i sigte. På denne tid af året oftest i lav flugt over moser og søer. I forår med lune vinde fra syd er slutningen af marts ankomsttid for mange svaler. Kulde fra nordøst kan dog forsinke trækket, så svalerne først ankommer i april.

Ugler i mosen og marsken giver håb om ynglefund

mandag 18. marts 2024
Mosehornuglen er de senere måneder set over det meste af landet, om end der er flest langs kysterne i Vestjylland. Det giver håb om, at nogle af trækgæsterne vil blive og yngle i Danmark, spår Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmarks artskoordinator for arten.

Havfuglene får en tiltrængt hjælpende hånd i Nordsøen

lørdag 16. marts 2024
Storbritannien stopper alt fiskeri efter den lille fisk tobis i den britiske del af Nordsøen og i skotsk farvand.

Lærkepletter virker

torsdag 14. marts 2024
Lærkepletter virker, mens det er overraskende svært at tiltrække flere viber. Det er nogle af konklusionerne i et treårigt forsøg lavet i samarbejde med ni bornholmske landmænd og flere organisationer, der i blandt DOF-Bornholm.

Fuglefodring under mistanke for at sprede papegøjesyge

onsdag 13. marts 2024
Skagen Fuglestation og ornitologer på Fyn, Vestsjælland og i Københavnsområdet vil i denne uge tage prøver fra fuglebræt og havne, så Statens Serum Institut (SSI) kan blive klogere på, hvor de senere måneders smitte stammer fra.

FORRIGE     1  |  ...  |  8  |  9  |  10  |  11  |  12  |  ...  |  208     NÆSTE