Klimatilpasning
Menneskelig aktivitet har ført til et forhøjet indhold af drivhusgasser i atmosfæren, som fører til global opvarmning. Gang på gang ses varmerekorder i Danmark, der overgår tidligere års rekorder.
Med Parisaftalen (2015) er verdens samlede lande blevet enige om, at den globale middeltemperatur ikke må stige mere end 2 grader celsius målt i forhold til før industrielt niveau, og helst ikke mere end 1,5 grader. Men trods disse mål melder The Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC stadig om stigende drivhusgasniveau i atmosfæren. Selvom drivhusgasudledningerne blev vendt nu, ville vi stadig se øgede klimaforandringer i en årrække fremover, fordi systemet indeholder en vis inerti. Vi skal altså både nu og i mange år frem tilpasse os de klimaforandringer, vi ser nu, og som vi må forvente vil komme i fremtiden. Derfor bliver der et meget stort behov for fremover at tilpasse naturforvaltningen til de ændringer, som allerede er i gang.
Klimaændringerne vil påvirke mange fuglearters muligheder her i landet på en række forskellige måder, spændende fra forbedrede muligheder for overvintrende fugle til, at ynglearter fortrænges mod nord enten direkte pga. det varmere klima eller indirekte via ændringer i økosystemer, som medfører ændrede føde-, habitat- og konkurrencemuligheder. Hertil kommer de forventede havspejlstigninger, som risikerer at gøre mange af vores strandenge og lavtliggende ’fugleøer’ ubrugelige som yngleplads for eng- og kystfugle.
DOF’s politik:
- De menneskeskabte klimaforandringer skal begrænses mest muligt således, at økosystemerne tillades tid til at tilpasse sig.
- Naturens robusthed over for klimaforandringer skal generelt øges ved etablering af større, sammenhængende naturområder, bufferzoner omkring dem og spredningsmuligheder imellem dem for eksempel i form af småbiotoper, der kan fungere som trædesten.
- Kortlægning af klimaforandringernes konsekvenser for naturværdier og økosystemer.
- Der bør udarbejdes risikostyringsplaner for håndtering af klimaforandringernes indvirkning på fugle, biodiversitet og naturværdier.
- Kommunernes klimatilpasningsinitiativer bør tage afsæt i naturbaserede løsninger. Initiativer skal planlægges, så naturværdierne øges. For eksempel skal regnvandsbassiner anlægges som fungerende vådområder, og nedsivningsområder anlægges som engområder.
- Landbrugets udledning af drivhusgasser bør begrænses. Den animalske produktion, som tillige medfører naturødelæggelser i andre lande som følge af dyrkning af proteinfoder, skal reduceres til fordel for en omlægning til vegetabilsk fødevareproduktion.
Læs videre om Jagt og vildtforvaltning