Rejs for DOF
DOF har en lang tradition for, at medlemmer selv tager ud i verden, eller bliver sendt af sted af DOF. Det kan være som ringmærkere, fugletællere eller til andet frivilligt arbejde i projekter, som DOF er med i eller selv står for.
Selv om det er frivilligt arbejde, vil kravene til dine kvalifikationer ofte være professionelle. Til gengæld bliver udgifter til rejse og ophold som regel dækket af projektet.
Til den slags arbejde bliver der lavet specifikke opslag, som også bliver vist på denne side.
Du kan finde aktuelle opslag her: Ringmærkere til projekt i Ghana.
DOF UNG
DOF UNG i Skagen 2023.
Lejre
Forårslejr i Skagen: Ofte i påskeferien eller Kristi himmelfartsferien. Skagen er en af Europas bedste trækfuglelokaliter, som særligt om foråret byder på store mængder af trækfugle på vej mod nord. Tager man med til Skagen, kan man fra morgenstunden forvente at se store mængder af trækkende småfugle såsom skovpiber, finker og fluesnappere. Længere op ad dagen tager rovfuglene over; her er det særligt arter som rød glente, fiskeørn og hvepsevåge som dominerer, krydret med sjældne arter som lille skrigeørn, sort glente og aftenfalk.
Efterårslejr i Blåvand: Afholdes altid i efterårsferien, uge 42. Her deltager vi på DOF's felttræf sammen med fuglekiggere fra hele landet. Blåvand er Danmarks bedste all-around efterårslokalitet for mange sjove og forskellige arter. Ofte ser vi småfugle som hvidbrynet løvsanger, rødtoppet fuglekonge og fuglekongesanger. Over havet kan man spotte arter som sule, almindelig kjove og thorshane. Stranden byder også tit på fine oplevelser, da der ofte raster bjerglærker, snespurve og sandløbere. Da solen går tidligt ned, bliver aftenerne brugt på spil, hygge og fuglequizzer.
De seneste år har vi også haft mulighed for at afholde sommer- og vinterlejre. Vores sommerlejre kan både være i Danmark eller i udlandet. Vi har med succes været i Blåvand, Bulgarien og Grækenland. For udlandsture kræver deltagelse, at man er over 16 år. Vores vinterlejre afholdes typisk i starten af året, og tidligere har vi været på ugle-spættetur i søhøjlandet og vinterfugletur ved Saksfjed-Hyllekrog.
Endagsture og andre arrangementer
Af og til afholdes der også endagsture for DOF UNG medlemmer rundt om i landet. Disse vil oftest offentliggøres på vores Facebookside og Instagram. Turene behøver dog ikke udelukkende at blive afholdt af medlemmer af DOF UNG udvalget, men kan derimod afholdes af alle medlemmer af DOF UNG. Hvis du gerne vil afholde en endagstur for andre fugleinteresserede unge i dit nærområde, stiller vi vores platforme til rådighed for at du kan dele turen med andre DOF UNG’ere. Hvis du gerne vil afholde en lokal fugletur skal du skrive til os, enten på mail, Facebook eller Instagram, og så vil vi hjælpe med at oprette et event på sociale medier og dele det med andre!
Vi tilbyder også andre fuglerelaterede arrangementer og foredrag; af eksempler kan nævnes den årlige JuleFugleKlip i Fuglenes Hus i København og fremvisning af samlinger på Zoologisk Museum.
- At være et fællesskab for unge fugle- og naturinteresserede
- At udbrede kendskabet til og interesse for fugle i Danmark
- At være en stemme for de unge i initiativer, sager og aktiviteter omhandlende fugle og natur i Danmark
Rettigheder og pligter
Her kan du læse om rettigheder og pligter for gruppe i DOF
JE/EØ. Den 22. april 2004.
DOF’s vedtægter
Oprettelsen af faglige grupper under DOF er hjemlet i foreningens vedtægter, hvor det fastslås, at hovedbestyrelsen kan oprette grupper.
Grupper oprettes for at skabe rum for særlige aktiviteter med udgangspunkt i DOF’s interesser og et antal medlemmers ønske om at bidrage til foreningens formål gennem frivilligt arbejde.
Synlighed
Gruppen er som minimum synlig i ”DOF-nøglen”, som er foreningens adressebog. Heri optræder navnene på de involverede, hvoraf en er ”sekretær”. Medlemmer af grupper optræder med fuld adresse i DOF-nøglen. Tilsvarende oplysninger ligger på DOF’s hjemmeside.
Generelle regler for grupper
En gruppe består af minimum 4 personer, der alle er medlemmer af DOF.
Gruppen vælger sekretær hvert andet år efter en demokratisk procedure. Hvis en gruppe består af mere end 10 medlemmer, vælges yderligere 3 gruppemedlemmer, der sammen med sekretæren udgør gruppens ledelse.
Medlemmer af DOF har i øvrigt ret til at følge en DOF-gruppes arbejde, hvilket tilsikres af sekretæren, der evt. kan etablere et netværk af interesserede medlemmer.
DOF’s hovedbestyrelse godkender på indstilling gruppens sammensætning og valg af sekretær.
Gruppens sekretær er ansvarlig for gruppens budget og regnskabsaflæggelse over for DOF’s økonomichef.
Gruppens sekretær er ansvarlig for at rapportere alle væsentlige forhold vedr. gruppens arbejde til DOF’s hovedbestyrelse (HB). HB udpeger en kontaktperson til alle grupper under DOF.
Gruppens sekretær aflægger årligt beretning til DOF’s repræsentantskab. Beretningen afleveres senest fire uger før afholdelse af repræsentantskabets efterårsmøde.
Gruppens sekretær kan udtale sig i offentligheden på vegne af gruppen og dermed DOF efter forudgående aftale med kontaktpersonen i HB.
Kommissorium
Alle grupper i DOF arbejder efter et kommissorium, der min. indeholder følgende:
- Gruppens navn
- Formål
- Ansvars- og arbejdsområde
Kommissoriet godkendes af HB efter indstilling fra gruppens medlemmer.
Budget/Regnskab
Mod slutningen af et kalenderår kontaktes gruppens sekretær af DOF’s økonomifunktion med henblik på budgetønsker for det kommende år. Senere meddeles det gruppen, om og i hvilket omfang det har været muligt at imødekomme ønskerne.
Gruppen får dækning for sine omkostninger på basis af godkendt budget ved indsendelse af originale, attesterede bilag til DOF. I særlige tilfælde kan gruppen søge om forskud.
Budgetoverskridelser kan udelukkende ske efter forudgående aftale med DOF’s direktør eller dennes stedfortræder, økonomichefen.
Når et kalenderår er overstået, får gruppen frist frem til ca. den 20. januar i det næstfølgende år til at indsende bilag. Sker dette ikke inden fristens udløb, dækkes udgifterne ikke.
Vedtaget af DOF’s hovedbestyrelse den 16/4 2004.
Naturpolitisk Udvalg
Væsentlige dele af DOF’s naturpolitiske linje og aktiviteter udspringer af arbejdet i Naturpolitisk Udvalg, der tidligere hed fredningsudvalget. Udvalgets arbejde består i langt mere end egentligt fredningsarbejde, og derfor blev det i 2003 besluttet at udvalget skal ændre navn til Naturpolitisk Udvalg. Naturpolitisk Udvalg har blandt andet som opgave at udmønte den indsamlede viden om fuglenes og naturens tilstand i konkrete initiativer til målrettet bevarelse af fuglene og deres levesteder.
Foto af havørneparret med den nu afdøde hun.
Folketingsvalg 2019:
Læs vores dynamiske synderegister om de skiftende regeringers arbejde for eller imod naturen siden 2001 her.
Andet:
Notat om mountainbikekørsel og naturhensyn i danske skove, BirdLife/DOF 2019 april, kan læses her.
Grupper og udvalg
Grupper og udvalg
Udvalg
De faglige udvalg fungerer som rådgivere for bl.a. hovedbestyrelsen i faglige spørgsmål. Udvalgene er nedsat og valgt af repræsentantskabet og hovedbestyrelsen.
En liste over udvalgene kan ses i dropdownmenuen til venstre.
Grupper
En række lokale grupper forestår store dele af det faglige arbejde i foreningen. En liste over udvalgene kan ses i dropdownmenuen til venstre.
Underkategorier
Sjældenhedsudvalget (SU)
Sjældenhedsudvalg
Grupper
Biblioteksgruppen, Navnegruppen, Havfuglegruppen, Rapportgruppen, Rovfuglegruppen, Storkegruppen, Uglegruppen, DOFbasegruppen, DOFbasens kvalitetsudvalg, Timmiaq (DOF's Grønlandsgruppe)
Børne- og Formidlingsudvalget (BFU)
Efter en flyvende start for DOFs Ørneklub og Projekt ”Fugle For Alle” har vi i sommeren 2024 ca. 650 medlemmer i Ørneklubben. En vigtig motor i Ørneklubben er de mange frivillige voksne som afholder ture og aktiviteter i Ørneklubben. De frivillige kalder vi Fugleambassadører.
Det blev nu nødvendigt at nedsætte et udvalg, der kan samle trådene fra alle de lokale frivillige, så netværket kan bevares og styrkes samt sikre en kontinuerlig udvikling af fugleambassadørernes formidlingskompetencer.
Udvalget har til formål at få flere børn og deres familier ud at opleve fuglene i naturen, rekruttere flere medlemmer til foreningen fra denne målgruppe, samt styrke DOFs position nationalt, som en betydelig aktør i naturformidling til børn.
Vi arbejder med at Ørneklubben forsat skal være et attraktivt medlemskab for de 6 - 12-årige. BFU har kontakten til Fuglenes Hus, hovedbestyrelsen samt styringen på den landsdækkende koordinering af vores lokalkoordinatorer. Vi søger at facilitere erfaringer og formidlingstips deles i netværket med hinanden, så endnu flere fantastiske naturoplevelser kan skabes for børn (og deres familier) i fremtiden.
Lokalkoordinatorerne har kontakten med de enkelte fugleambassadører der planlægger og gennemfører Ørneklubture i alle lokalafdelingerne.
Vores opbygning ser således ud:
Medlemmerne i udvalget består af fem fugleambassadører fordelt mellem regionerne Jylland, Fyn, Sjælland/Bornholm. Derudover er der repræsentanter fra DOF UNG, Hovedbestyrelsen og Fuglenes Hus.
Udvalget mødes minimum tre gange årligt.
Har du også lyst til at blive en del af Fugleambassadør netværket, og gennemføre dine egne Ørneklubture for Ørneklubmedlemmerne? Kontakt da Simon S. Christiansen på: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Medlemmer i BFU:
Stig Kristensen (Formand)/ DOF Vestjylland Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Michael A. Bjerregaard/ DOF Fyn Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Catarina Andersen/ DOF Roskilde Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Mikkel Østergaard/ DOF Nordsjælland Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Lasse Bøgholm Fredriksen/ DOF Nordjylland Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Amanda Johannisson DOF UNG/ Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Lene Smith/ DOF’s Hovedbestyrelse Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Jacob Jensen/ Fuglenes Hus Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Simon S. Christiansen/ Fuglenes Hus Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Kommissorium for Børn - og Formidlingsudvalget (BFU)
Formål:
Udvalget har til formål at få flere børn og deres familier ud at opleve fuglene i naturen, rekruttere flere medlemmer til foreningen fra denne målgruppe, samt styrke DOF’s position nationalt som en betydelig aktør i naturformilingen til børn.
Opgaver:
- Rådgive hovedbestyrelsen i arbejdet med naturformidling i børnehøjde
- Sikre at DOF forsat har et attraktivt medlemstilbud til børn i form af f.eks. Ørneklubben
- Understøtte DOF’s lokalafdelinger og deres fugleambassadør-koordinatorer i at tilbyde ture for børn
- Fremme kendskabet til fugleambassadør-netværket i DOF
- Rekruttere og fastholde fugleambassadører
- Styrke kompetencer og samvær blandt både nye som gamle fugleambassadører gennem f.eks. kurser og workshops, i det omfang der er ressourcer til det.
- Være fugleambassadørernes talerør og koordinationsudvalg
Medlemmer
Udvalget består af følgende:
5 fugleambassadører - om muligt jævnt fordelt mellem regionerne Jylland, Fyn, Sjælland/Bornholm
1 Repræsentant fra DOF UNG
1 Repræsentant fra HB
1 Repræsentant fra FH
Desuden op til 4 suppleanter
Organisering
Udvalget mødes mindst tre gange årligt, hvoraf et af møderne er med fysisk fremmøde. Udvalget er selvsupplerende. Udvalget konstituerer sig årligt hvor der vælges en formand blandt medlemmerne. Referater fra møderne sendes til DOF’s direktør og lægges på DOF’s fildeling. Budget og regnskab føres gennem DOF’s økonomiafdeling.